Држава и правосуђе морају заштити жртве насиља

Александар Стојановић
Држава и правосуђе морају заштити жртве насиља

БАЊАЛУКА - Казне за извршиоце насиља над женама и насиља у породици морају бити строжије кажњавани, а држава мора предузети већу бригу о жртвама, порука је са панел дискусије коју је организовала Унија студената социјалног рада.

На овом скупу говорили су професор Правног факултета и народни посланик Иванка Марковић, координаторица "Сигурне куће Бањалука" Амела Башић-Томић, виши асистент на Факултету политичких наука Андреа Ракановић Радоњић и психолог из Центра за социјални рад Неда Драгић.

Професорица кривичног права и народни посланик Иванка Марковић казала је да је законодавни оквир у погледу казни и заштите жена и дјеце добар, али да су казне изразито благе и да заштита жртава након што је насиље учињено није адекватна.

- Проблем је што они који тумаче закон, односно судије, у одмјеравању казне као олакшавајућу околност нерјетко узимају то да је учиниоц родитељ малољетне дјеце, породичан човјек и слично. Такође, неопходно је да држава економски оснажи жртве насиља како би се оне, након насиља које су преживјеле, осамосталити и да не зависе од учиниоца – казала је Марковићева.

Асистентица на ФПН-у Андреа Ракановић Радоњић подсјетила је да је БиХ једна од првих земаља региона која је ратификовала Истанбулску конвенцију на основу које је регулисано законодавство, али да је потребно додатно радити на свијести и примјени тих правила.

- Наш менталитет је такав да се доста тога прећути и то је оно што морамо поправити. Поражавајући су резултати да је насиље над женама и породици много распрострањеније, него што има пријављених случајева. Дужност је и нас грађана, ако знамо, па чак и ако сумњамо да у некој породици постоји насиље, да га пријавимо – рекла је Ракановић Радоњић.

Предсједница Уније студената социјалног рада Соња Каваз рекла је да је потребно више говорити о овој теми и укључити све релевантне факторе како би се подигла свијест о заштити жена и дјеце.

– Као организација студената социјалног рада, сматрамо да је неопходно још више актуелизовати овај проблем, те заједничком и координисаном борбом подизати свијест о истом. Панел дискусијом желимо да дамо свој допринос и отворимо питања о значају измјене и допуне Закона, када је у питању борба против насиља над женама – рекла је Кавазова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана