Држава ће приређивачима морати да плати 120 милиона евра одштете

ЗАКУПЉЕН ПРОСТОР
Држава ће приређивачима морати да плати 120 милиона евра одштете

Посљедице погубних измјена Закона о играма на срећу којим је у Републици Српској успостављен монопол иностраних приватних компанија и легализовано малољетничко клађење, сносиће њени грађани! Цех имплементирања противуставних прописа коштаће их више од 120 милиона евра, будући да су приређивачи и надлежним судовима у Бриселу и Вашингтону упутили низ тужби, које по свим правним нацелима морају да буду усвојене.

Нормативне измјене којима је Министарство финансија приступило без консултације са стручњацима из индустрије игара на срећу донијете су у корист аустријско-албанског лобија, па не чуди што су директној супротности са основним ставовима Европске уније о слободном тржишту, укидању монопола и фер конкуренцији, као и са достигнутим савременим стандардима у заштити играча, рањивих група и одговорном приређивању игара на срећу. Осим тога, заједничко им је и то што погодују пословању нелиценцираних иностраних компанија и процвату сивог тржишта, а све то на штету домаћих приређивача игара на срећу. Усвајање оваквих регулаторних рјешења представља и флагрантно кршење Закона о приватним и страним улагањима, илуструјући степен неодговорности политичара који су у стању да највише државне интересе подреде личним.

Уредбом о условима за давање сагласности „Лутрији Републике Српске” за оснивање предузећа за приређивање игара на срећу, којом је заправо бескрупулозно намјештен тендер за организовања електронских игара, прецизирано је да за ове потребе Лутрија може изабрати домаћу или страну компанију која, између осталог, има годишњи промет од невјероватне три милијарде евра. Влада РС је на овај начин девастирала слободно тржиште и директно прекршила право оснивања предузећа и слободу пружања услуга, без којих јединствено тржиште ЕУ не може да функционише. Легализовањем ексклузивних монопола врло одређене приватне компаније нарушен је квалитет услуга које прижају приређивачи, као и конкурентност тржишта без ког нема привредног раста.

На прошлонедјељној Конференцији Европске организације за право игара на срећу, одржаној у Бањалуци под називом Нова регулаторна рјешења у играма на срећу југоисточне Европе: Утицај на стандарде одговорног приређивања игара на срећуспецијалиста за право игара на срећу, заштиту конкуренције и тржишта ЕУ Питер Пепе објаснио је да су посљедице оваквог државног интервенционизма толико далекосежне да се њима бавио и Европски суд правде.

-       Према његовом ставу, формулисаном у чувеном предмету “Гамбели”, држава може ограничити слободу пружања услуга искључиво ако је то у вишем националном интересу, и то на досљедан и недискриминаторан начин, што свакако није случај онда када се приређивање игара на срећу повјерава компанијама путем намјештених тендера, навео је Пепе.

Разарајући ефекат новоусвојеног закона односи се и на систем заштите малољетника, а оличен је у његовим одредбама које омогућавају постављање терминал за игре на срећу у свим угоститељским објектима, што је противно не само основним европским стандардима заштите малољетника, већ и другим члановима истог тог закона. Тржишни услови који погодују процвату сиве економије онемогућавају одговорно приређивање, заштиту малољетника и превенцију зависности, што су иначе протеклих мјесеци били редовни аргументи заговарача усвајања новог Закона о играма на срећу.

Као да све то није довољно поражавајуће и за правни поредак и за економију Републике Српске, измјенама Закона предвиђено је противуставно ограничавање канала плаћања на само електронско плаћање (за игре на срећу на интернету) које такође угрожава домаће, а погодује иностраним нелиценцираним компанијама.

Терминали

Постављање терминала у угоститељске објекте својевремено је дозволила и Црна Гора, која још није успјела да санира посљедице те катастрофалне правне норме.
 

-       То рјешење које је накнадно и Уставни суд прогласио незаконитим подстакло је и наставља да подстиче малољетничко клађење, будући да су се терминали налазили чак и у дјечјим играоницама. Озбиљност последицатаквих прописа убрзо ће осјетити и РС, уколико хитно не стави ван снаге измјене новог Закона – напомиње Татјана Шћепановић из Удружења Монтенегробет.

ЗАКУПЉЕН ПРОСТОР

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана