Дрварчани седми дан мирним окупљањем затражили хитно уклањање отпада из Италије

Милијана Латиновић
Дрварчани седми дан мирним окупљањем затражили хитно уклањање отпада из Италије

ДРВАР - Мјештани Дрвара окупили су се седми дан за редом и мирним протестом затражили од надлежних хитно уклањање отпада који је на територију ове општине довезен из Италије.

Мирни скуп којем је присуствовало двадесетак Дрварчана обезбјеђивао је велики број полицајаца који нису дозволили да мјештани блокирају пут према Босанском Петровцу као што је то био случај протеклих дана.

Подршку окупљенима пружила је и начелница Дрвара Душица Рунић која је изразила захвалност грађанима који су указали на проблем.

- Мирним исказивањем незадовољства ријешили смо 40 одсто проблема. Позвали смо да се у рјешавање проблема укључе све надлежне институције што је и учињено. Чекамо уклањање отпада како су и наложила надлежна министарства - рекла је Рунићева.

Додала је да је Кризни штаб Ливањског кантона данас издао наредбу да се до даљњег догађају сви скупови због тренутне епидемиолошке ситуације те позвала Дрварчане да наредних дана остану у својим домовима.

- Све до сада радили смо по закону зато вас позивам да се до даљњег не окупљамо. Надам се да ће наши захтјеви бити испуњени у што скоријем року а ако не буду видјећемо шта даље. Зауставили смо даљи увоз отпада у Дрвар, све дозволе увознику су поништене. На нама је да будемо стрпљиви и истрајемо да отпад буде измјештен  из Дрвара - нагласила је Рунићева.

Око 300 тона текстилног отпада довезено је прошле седмице и истоварено у напуштене хале некадашњег предузећа "Грмеч" у овој западнокрајиској општини. 

Дозволу за увоз отпада фирми "Кром рециклажа" издало је Федерално министарство околиша и туризма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана