Дрва купују и на плус 40

Глас Српске
Дрва купују и на плус 40

Бијељина - Иако температуре ових дана достижу и до 40 степени, велики број грађана Српске увелико се припрема за зиму и по повољнијим цијенама купује огрев.

Продавци кажу да боља продаја дрвета за огрев тек предстоји, а они који размишљају унапријед и настоје да прођу јефтиније већ пуне своје дрварнице.

Без обзира на високе температуре, Приједорчани већ одавно размишљају о набавци огревног дрвета. Милка З. каже да сваке године након престанка сезона гријања већ брине о новој.

Цијена кубика храстовог дрвета у Приједору је 70 КМ, а буковог 80 КМ, што је незнатно скупље него лани, али опет много јефтиније него што ће бити на јесен.

- Прошле године је цијена  буковог дрвета у октобру била 90 КМ и ту се није задржала, него је достигла 100 КМ, тако да ове године дрва треба набавити на вријеме - каже Приједорчанин Милан Г.

Иначе, цијена дрвета у сусједној ФБиХ је већ сада виша од 100 КМ, тако да је потражња за огревом на подручју Приједора већ сада велика. Цијене су исте и на подручју Градишке, гдје грађани такође већ размишљају како спремно дочекати зиму. Бојан Јанковић грије се на дрва и потребно му је најмање 20 метара за једну гријну сезону.

- Купио сам већ 10 метара јасена и наручио сам и храста. Купујем раније дрва јер је боља понуда и повољнија цијена. Надам се да ће и зима бити блага, па да нешто дрва остане - каже Јанковић.

Продавци у Градишци истичу да се током јуна, због обилних киша, дрва нису могла извлачити из шума, тако да је потражња у јулу и августу много већа.

- Имамо храст, букву, граб, цер, јасен... Људи долазе, гледају и купују, упркос томе што се жале да је скупо - причају продавци.

У предузећима која се баве продајом огрева у Семберији кажу да је потражња велика, али да од идућег мјесеца очекују још већу заинтересованост грађана.

- Више се распитују него што купују, мада су наруџбе одавно почеле. У понуди имамо букву, цер, храст и граб и цијене су 90 марака по кубном метру - навео је Радомир Стојановић, власник  "МП комерца", који се бави продајом огрева.

Када је ријеч о куповини, грађани углавном калкулишу због цијена које су им, како кажу, превисоке.

- Сада огрев купује онај ко има новац, а највише пензионери, посредством кредита или на рате. Међутим, у посљедње вријеме на тржишту мањка сировине, што ће сасвим сигурно довести и до подизања цијена у наредном периоду - додао је Стојановић.

За метар цијепаних дрва Фочаци ове године морају да издвоје између 70 и 80 КМ, док се цијена кубног метра у балванима креће око 45 марака, зависно да ли купују од дрвопрерађивача или у ШГ "Маглић" Фоча. Међутим, продаја огрева у Фочи још није у пуном јеку. Грађани још увијек уживају у лијепим и топлим данима, те ову обавезу остављају за крај септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана