Други дан Међународне конференције посвећен рафтигну

Срна
Други дан Међународне конференције посвећен рафтигну

БАЊАЛУКА - Други дан Међународне конференције туризма, која се одржава у Бањалуци, био је посвећен рафтингу као водећој авантуристичкој понуди у овом граду који ће 2022. године бити домаћин Свјетског првенства у рафтингу.

Александар Пастир, предсједник Рафтинг клуба /РК/ “Кањон”, рекао је да се константно ради на обуци скипера и спасилачких тимова на води да како би Бањалука спремно дочекала Свјетско првенство 2022. године.

Он је истакао да је веома битна обука и едукација водича, односно скипера, туристичких радника и институција, повезивање на регионалном нивоу и довођење великог броја туриста, поготово иностраних, којима имају шта да понуде.

“Безбједност на ријеци је најважнија ствар, без обзира да ли је то спортски, рекреативни или туристички рафтинг, тако да се алкохол сигурно не уклапа у ту причу, јер једноставно употреба алкохола и безбједни рафтинг не иду заједно”, рекао је Пастир.

У Рафтинг центру “Кањон” одржана је радионица за новинаре о теми “Безбједност на води у авантуристичком туризму”, саопштено је из РК “Кањон” Бањалука.

Директор Спортско-рекреативног рафтинг центра “Тарарафт” из Фоче Мирко Давидовић рекао је да су овакве конференције веома битне да би се скренула пажња да се стандарди, правилници и законска регулатива морају поштовати, те да је управо због тога што пружаоци услуга на Тари нису пратили свјетске стандарде долазило је до нежељених појава на самој ријеци.

Конференцију је отворио Невен Станић, начелник градског Одјељења за културу, туризам и социјалну политику, који је нагласио важност оваквих радионица, јер је то прилика да пружаоци услуга кажу са каквим се недаћама суочавају.

Учесници конференције навели су да је због пандемије вируса корона ово била једна од најлошијих година за пружаоце услуга у рафтингу.

Конференција је окончана “Врбаском регатом”, коју су организовали Туристичка организација града Бањалука и РК “Кањон”, на рути од Бијелог потока до рекретативног центра “Кањон” у Карановцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана