Друга доза Приједорчанима стиже на вријеме

Данијела Бајић
Друга доза Приједорчанима стиже на вријеме

ПРИЈЕДОР - Становници Приједора старији од 65 година, који чекају ревакцинацију, не треба да брину јер ће, увјеравају надлежни, на вријеме бити обезбијеђене потребне количине друге компоненте “спутњика В”.

У Дому здравља Приједор у понедјељак је обустављена ревакцинација, будући да је због нестанка струје дошло до прекида хладног ланца вакцине, па је другу дозу успјело да прими само 140 од око 1.500 грађана. Због пропадања вакцина истрагу је покренуло Окружно тужилаштво Приједор.

Директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић рекао је за “Глас Српске” да би ревакцинација Приједорчана требало да почне у року од највише седам дана од дана када је требало да је приме.  

- Руска вакцина се састоји из двије дозе, прве и друге, односно црвене и плаве. Оне су различитог састава и самим тим не пакују се заједно. Друга доза нам је сада стигла монодозно у смислу једна бочица једна доза. У Приједор ћемо преусмјерити потребне количине друге компоненте “спутњик В” како би грађани на вријеме били ревакцинисани - казао је Зељковић.

Да Приједорчани могу бити спокојни увјеравају и у Министарству здравља и социјалне заштите РС истичући да ће за грађане, који чекају ревакцинацију, бити обезбијеђене потребне количине друге компоненте.

-  На томе се већ ради, како би ревакцинација могла да се обави што је прије могуће - казали су у министарству.

Због пропадања 1.342 вакцине вршилац дужности директора приједорског Дома здравља Слободан Јавор јуче је, како је навео, из моралних разлога понудио оставку.

- Одговорно тврдим да сам као директор учинио све да бих спријечио ово што се десило - рекао је Јавор, који је дужност преузео прије нешто више од три седмице. Додао је да ово није први пут да у овој здравственој установи долази до прекида хладног ланца и да се слична ситуација десила и прије отприлике годину, када је тадашња скупштинска већина предвођена СНСД-ом разријешила директора Дома здравља из ДНС-а и именовала новог из СНСД-а.

- У то вријеме дошло је до прекида хладног ланца вакцина које су биле смјештене у два одвојена фрижидера на двије одвојене локације. Оно што је занимљиво је да у том тренутку није нестало струје, већ је кабал из тих фрижидера био у утичници, али није био укључен у струју. Да ли је то био људски фактор или не, у то не улазим - казао је Јавор и нагласио да је посебно обратио пажњу на чување вакцина, с обзиром на сазнања о случају који се десио претходном директору из СНСД-а. Додао је и да је урађено све што се могло урадити да се спријечи прекид хладног ланца - од набавке фрижидера, замрзивача, УПС-а, надзора и апликације која је пратила температуру унутар фрижидера.

Главни тужилац приједорског тужилаштва Младен Митровић је истакао да би већ данас могли имати чисту слику шта се десило и ко је одговоран.

- Ми утврђујемо чињенично стање и одговорност конкретних лица који су у том ланцу, почевши од директора Дома здравља па наниже да видимо ко је у том ланцу који је био задужен за вакцине евентуално направио тај пропуст - истакао је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана