Дрљача: Локација Черкезовац у сваком погледу неприхватљива за складиштење радиоактивног отпада

Срна
Foto: ГС

НОВИ ГРАД - Локација Черкезовац је у сваком погледу неприхватљива за складиштење радиоактивног отпада и одлука Хрватске о избору ове локације је политичка, рекао је начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача

"Кад се погледа радијус од 20 километара ту су општине Бужим, Босанска Крупа, Крупа на Уни, Нови Град и Костајница гдје живи више од 80.000 становника. То је површина од 500 километара квадратних, густина насељености је 150-160 становника по километру квадратном, што показује да такав објекат овдје не може бити", рекао је Дрљача.

Он је истакао да су у БиХ око три четвртине простора на који потенцијални објекат може утицати, што Хрватска није узела у разматрање.

Дрљача је навео да до скоро нико није имао податке за ту спорну локацију, што говори да је избор политичка одлука.

Он је навео да су теренска истраживања у Новом Граду почела данас, а да су у Хрватској раније завршена.

"Само истраживање није довољно да Хрватска одустане од своје намјере, али је важно да имамо податке јер сигурно је да ће и Хрватска морати да предочи резултате истраживања. Сматрам да је битан контакт са Секретаријатом ЕСПОО конвенције", рекао је Дрљача и додао да је прилика за рјешавање овог проблема судски спор.

Он је навео да се често чује како је БиХ споро реаговала када је ријеч о проблему Трговске горе.

"Хрватска је давне 1999. године одредила Черкезовац као локацију, што говори да ни они нису имали искорак. Мислим да уз додатни напор БиХ може доћи до циља. За нас је ова локације неприхватљива", рекао је Дрљача.

У Новом Граду данас је озваничен почетак истраживања на подручју утицаја планиране изградње одлагалишта радиоактивног у општини Двор у Хрватској.

Министар за посторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник разговарао је са руководиоцима надлежних институција и стручних тимова из Републике Српске и Федерације БиХ, те начелником општине Мирославом Дрљачом.

Након тога делегацију су посјетиле и насеље Млакве, локацију најближу Черкезовцу, гдје су почела истраживања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана