Драгутин Шкребић, вршилац дужности директора Инспектората РС: Инспектори одговорили свим задацима

Данијела Бајић
Драгутин Шкребић, вршилац дужности директора Инспектората РС: Инспектори одговорили свим задацима

У ситуацији која је од нас захтијевала да дословно у току ноћи реорганизујемо свој рад, уз бројне непознанице на терену, гдје су мјере Републичког штаба доношене на дневном нивоу, а наш задатак био да их спроводимо, сматрам да су инспектори одговорили свим задацима.

Рекао је то у интервју за “Глас Српске” вршилац дужности директора Инспектората РС Драгутин Шкребић, нагласивши да је задовољан урађеним на терену.

ГЛАС: У протекла два мјесеца планиране активности Инспектората су обустављене. На који начин ћете надокнадити одступања до којих је дошло?

ШКРЕБИЋ: Ванредне мјере су резултовале потпуном обуставом редовног рада. Јасно је да годишњи број контрола неће и не може бити извршен у планираном обиму. Надамо се да јесен неће донијети сличне ванредне активности, а у току прошле седмице инспектори су организовали повратак редовним пословима. И даље је приоритет заштита здравља становништва, заштита потрошача, права радника, подршка домаћим пољопривредним произвођачима и друго. Рад ћемо организовати у складу са процјеном ризика, актуелним дешавањима на терену, у земљама региона и земљама са којима имамо успостављену привредну сарадњу, пратећи све релевантне показатеље који могу утицати на рад наших привредних субјеката.

ГЛАС: Пословна заједница истиче да инспектори треба да помажу привредницима да превазиђу ову кризу, а не да одмах посежу за казнама. Какав је Ваш став о овом питању?

ШКРЕБИЋ: Циљ инспекције није кажњавање, нарочито имајући у виду отежану економску ситуацију због ограничења рада у протеклом периоду. Сврха инспекцијског надзора не треба да буде репресија. Мање пропусте отклањамо управним мјерама, али тежи прекршаји попут кршења прописаних маржи за одређене намирнице не могу бити толерисани и у таквим случајевима смо кажњавали трговце у протеклим данима. Свака тенденциозна злоупотреба треба бити санкционисана на прописан начин.

ГЛАС: Општински одбор Социјалистичке партије у Теслићу објавио је Вашу кандидатуру за начелника Теслића на предстојећим локалним изборима. Зашто сте се одлучили за тај корак?

ШКРЕБИЋ: Захтјев бројних привредника Теслића, као и политичара на локалном нивоу био је да се на то мјесто кандидује неко ко ће радити у интересу грађана и ко ће помирити супротстављене интересе који су по мом мишљењу доминирали у протеклом периоду и нанијели велику штету Теслићу. Моји суграђани знају колико волим свој крај и колико сам настојао у протеклим годинама да допринесем његовом развоју, привредном и економском напретку. Из властитог искуства имам спознају шта је то што недостаје у мојој општини да би била боља и развијенија те се надам да ћу уз подршку суграђана добити прилику да реализујем неке боље пројекте.

ГЛАС: Какве резултате и чију подршку очекујете?

ШКРЕБИЋ: Рано је говорити о резултатима, али је и сама кандидатура велика част, с обзиром на то да сам цијели животни вијек провео у Теслићу, гдје сам и рођен. На првом мјесту очекујем подршку изворних чланова Социјалистичке партије, СНСД-а, али и других партија које желе јединство у Теслићу, а које нам је недостајало претходних година. Више него икада нам је потребно руководство које ће одговорно управљати богатим природним ресурсима и сачувати их за будуће нараштаје. Грађани Теслића најбоље знају каква је ситуација тренутно. Имали смо кризу у раду Скупштине, као и иницијативу за смјену начелника, што јасно говори о нагомиланом незадовољству становника Теслића.

Преданост у раду

ГЛАС: С обзиром на то да обављате дужност директора Инспектората, једне од кључних контролних институција у Републици Српској, многи су се изненадили Вашом кандидатуром за начелника општине.

ШКРЕБИЋ: Мјесто директора Инспектората је јако одговорно и сматрам да сам оправдао повјерење које ми је указала Влада РС. У протеклим мјесецима радио сам предано и одговорно, јер другачије и не знам. Тако ће бити и даље, све док будем на овој функцији. Мјесто начелника општине Теслић, гдје живим са породицом, гдје су ми пријатељи и блиски сарадници, за мене би била прилика да директно допринесем својој заједници и остварим идеје за које сматрам да би унаприједиле квалитет живота грађана Теслића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана