Дозвола кретања пчеларима гаранција пуних кошница

Анита Јанковић Речевић
Дозвола кретања пчеларима гаранција пуних кошница

БАЊАЛУКА - Пчелари широм Српске увелико се припремају за прву овогодишњу испашу пчела која захтијева свакодневни обилазак пчелињака, а дозвала за кретање упркос ванредној ситуацији од великог им је значаја јер је то гарант да кошнице неће остати празне.

Предсједник Савеза удружења пчелара РС Дамир Барашин каже да је сезона рада у пчелињацима у пуном јеку, наглашавајући да је присуство пчелара у пчелињаку у априлу и мају неопходно готово сваког дана.

- Захвални смо Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС као и Републичком штабу за ванредне ситуације што су одобрили пчеларима са 65 и више година да могу три дана седмично одлазити у пчелињаке. Та мјера нам је посебно важна јер су  међу регистрованим пчеларима њих 38 одсто старији од 65 година - рекао је Барашин. Додао је да је након увођења мјере о забрани кретања у данима викенда изван мјеста пребивалишта остало нејасно да ли се то односи и на пчеларе.

- Регистрованим пчеларима који имају 65 и више година дозвољен је одлазак у пчелињаке уторком, суботом и недјељом уз обавезно посједовање рјешења о регистрацији. Сада се појавио проблем оним пчеларима чији су пчелињаци на територији друге општине. То је на примјеру Бањалуке чест случај, јер знатан дио пчелара кошнице држи на територијама општина Лакташи или Челинац - казао је Барашин.

Он је истакао да би пчелари у другој половини априла требало да почну са сељењем кошница са локације на локацију ради испаше пчела.

- То се ради искључиво током ноћи а тренутно је на снази полицијски час. Надам се да ћемо имати разумијевање надлежних и да ће нам издати посебне дозволе за кретање - наводи Барашин.  

Према његовим ријечима Република Српска има изузетне потенцијале за производњу меда, а значај овог сектора препознало је Министарство пољопривреде, које им пружа велику подршку.

- У систему смо подстицаја дуги низ година. На располагању нам је више од 600.000 КМ субвенција које остварујемо по пчелињем друштву, а ту су и подстицаји за капиталне инвестиције захваљујући којима смо успјели набавити нове машине и уређаје -  истакао је Барашин.

Помоћник министра у ресору за пружање стручних услуга Мирослав Бојић каже да је у одлуци Републичког штаба јасно наведено да пчелари могу одлазити до пчелињака током уторка и у дане викенда, а да је на Министарству унутрашњих послова да ли ће им дозволити кретање суботом и недјељом, када је на снази забрана одласка у друге локалне заједнице. 

-  Пчелари се у МУП-у могу распитати да ли уз рјешење о регистрацији могу прелазити из општине у општину - казао је Бојић. 

Према евиденцији Министарства пољопривреде у Српској је регистровано 3.300 пчелара, који посједују укупно 156.696 пчелињих друштава. Укупни годишњи приноси меда процјењују се од  4.000 до 6.000 тона годишње.

ИФАД пројекат

Виши стручни сарадник за рурални развој у Министарству пољопривреде Драган Бејатовић каже да пчеларство има велики значај, јер осим што се ради о производњи изузетно здраве хране, оно има и своју еколошку димензију јер су пчеле драгоцјени опрашивачи ратарских, повртарских и воћарских култура.

- Министарство препознаје тај значај и у сарадњи са локалним заједницама имплементира ИФАД-ов пројекат “Развој конкурентности у руралним подручјима”. Кроз пет пословних планова обухваћено је девет општина и планира се подијелити укупно 700 старт ап пакета, а укупна вриједност свих пословних планова је око 4.400.000  КМ - рекао је Бејатовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана