Донесена одлука о оснивању Народног позоришта у Источном Сарајеву

СРНА
Донесена одлука о оснивању Народног позоришта у Источном Сарајеву

ИСТОЧНО САРАЈЕВО/БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске усвојила је данас одлуку о оснивању Јавне установе Народно позориште Источно Сарајево.

До сада су Влада Републике Српске и град Источно Сарајево уложили око пет милиона КМ за изградњу и опремање Народног позоришта Источно Сарајево, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Овом одлуком утврђени су дјелокруг и начин рада, органи управљања и руковођења, те остала питања од значаја за дјелатност и пословање Позоришта, а у складу са Законом о позоришној дјелатности.

Позоришна дјелатност је веома важан сегмент културе и темељ сваког културног и цивилизованог друштва јер спаја прошлост са садашњицом, повезује различите цивилизације и трасира пут у будућност сваком цивилизованом друштву, наведено је у саопштењу.

Оснивањем Јавне установе Народно позориште Источно Сарајево, Република Српска биће богатија за још једну републичку јавну установу од значаја за развој и унапређивање позоришне дјелатности у овом дјелу Републике, али и шире.

Позориште ће обављати послове од општег интереса и значаја за Републику Српску, а оснива се ради подстицања развоја и унапређивања позоришног стваралаштва и позоришне дјелатности.

Влада једала сагласност да се потпишу посебни колективни уговори за запослене у институцијама правосуђа Српске, у области унутрашњих послова Српске, у сектору високог образовања и студентског стандарда Српске, те за запослене у области образовања и културе Републике Српске.

На сједници је усвојена одлука о 16. емисији обвезница Републике Српске за измирење обавеза по основу материјалне и нематеријалне штете настале у периоду ратних дејстава од 20. маја 1992. до 19. јуна 1996. године којом је обухваћено потраживање за 310 лица у износу од 3.299.834 КМ.

Обвезнице ће бити емитоване 1. септембра са роком доспијећа од 13 година од дана емисије, периодом одгоде исплате главнице од три године /урачунат у рок отплате/ и годишњом каматом од 1,5 одсто. Отплата главнице /10 одсто/ и исплата камате на неотплаћену главницу врши се једном годишње.

Након емисије власници ових хартија од вриједности имају могућност да их продају на берзи и одмах наплате потраживање по тржишној вриједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана