Домаће дестинације чека добра сезона

Анита Јанковић Речевић
Домаће дестинације чека добра сезона

БАЊАЛУКА - Одлуке Црне Горе и Хрватске да не дозволе грађанима БиХ улазак на њихову територију без теста или 14-дневног карантина проузроковала је несагледиве проблеме туристичким агенцијама у Српској, али и у први план ставиле Неум, Требиње и Вишеград, дестинације за које ових дана влада велико интересовање.

Грађани БиХ, Србије, самопроглашеног Косова и Сјеверне Македоније који се упуте у Храватску од јуче морају у самоизолацију 14 дана. Ту одлуку сусједна земља је донијела због пораста броја заражених у региону, а сличан потез прошле седмице повукла је и Црна Гора која грађанима БиХ не дозвољава да уђу на њену територију без негативног ПЦР теста. Строге наредбе комшија практично су онемогућиле становницима Српске одлазак на море овог љета, а пружиле шансу домаћим дестинацијама пред којима је, по свему судећи, добра сезона.

Директор бањалучке агенције “Компас турс” Младен Рачић истиче да је ситуација у којој су се нашли у најмању руку катастрофална.

- Све наде смо полагали у јул и август и у продају аранжамана за Црну Гори и Хрватску, али та надања су срушена. Већ рачунамо да је јул у потпуности пропао - рекао је Рачић.

Додао је да су путници због комплетне ситуације поприлично опрезни и збуњени, те да се и не биљежи велико интересовање грађана за љетовање.

- Продаје има, али се не ради о стотинама људи. Расте потражња за Неумом,  гдје ће наредних дана сигурно доћи до скока цијена. Аранжамане за Хрватску и Црну Гору сада оказујемо, али путници који су уплатили новац су спремни да сачекају укидање мјера како би отишли на одмор. Крајња опција и њима и нама је враћање новца - казао је Рачић.

Аранжмане отказују и у бањалучком “Унис турсу”.

- Имали смо мањи број резервација за почетак јула у Хрватској које смо отказали, док резервације за крај јула клијенти остављају, чекају да виде како ће се ситуација одвијати. Тренутно продајемо само аранжмане за Неум, за који влада много већа потражња него раније, а врло је актуелно и Требиње, Вишеград, Јахорина, “Бања Врућица” због ваучера које даје Српска - рекла је шеф пословнице “Унис турса” у Бањалуци Гордана Благојевић.

Иста ситуација је и на подручју добојске регије.

- У великим смо проблемима. Грађани губе интересовање за љетовање, одлуке Хрватске и Црне Горе разљутиле су многе Добојлије, који не желе сачекати да се ситуација смири већ отказују аранжамне. Нико из принципа не жели да плати тест за улазак у Црну Гору, чак и да је десет евра. Срећа само што су у питању наши стални клијенти који се одлучују за замјенска путовања идуће године, јер тренутно нисмо у могућности да било коме враћамо новац - рекла је директорица туристичке агенције “Истра травел” у Добоју Сретенка Ристић наводећи да дио клијантеле за одмор бира Требиње и домаће бање.

У агенцији “Хепи травел” у Бијељини кажу да их је одлука Црне Горе погодила много више од потеза Хрватске јер Семберци иначе не бирају Храватско приморје.

- Имали смо значајан број резервација за Црну Горе које смо отказали. Странке имају могућност да им вратимо новац или да изаберу замјенско путовање које ће се реализовати када се стекну услови, и за то се углавном одлучују. Очекујемо да ће држављани БиХ од 1. јула моћи у Грчку, за коју има заинтересованих али не у великом броју као претходних година - казала је референт продаје у “Хепи травелу” Софија Стевановић и додала да и у Бијељини постоји велико интересовање за ваучерима, те да грађани углавном бирају Требиње, “Бању Врућицу”, Национални парк Сутјеска и Вишеград.

Да ових дана влада велико интересовање за Неум потврђују хотелијери и власници приватног смјештаја у том граду који тврде да никада нису имали толико упита као овога љета.

Изузеци

Надлежни у Хрватској појаснили су да постоје изузеци од новог режима на границама, те да у самоизолацију не морају они који због природе посла долазе у Хрватску, попут прекограничних радника. У изузетке се убрајају и они који из четири земље регије долазе због сахране или брину о старијем члану породице, као и они којима је неопходна хитна медицинска помоћ те превозници. У карантин  неће ни путници који транзитују кроз Хрватску.

Клуб хрватских делегата Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона јуче је изразио противљење одлуци Хрватске о новом режиму на прелазима са БиХ, те позивао власти у Загребу да преиспитају тај потез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана