Домаћа сјемена јефтинија за 30 одсто

Данијела Бајић
Домаћа сјемена јефтинија за 30 одсто

БАЊАЛУКА - Ратари који ове јесени одлуче да засију домаће сорте стрних жита у пољопривреднима апотекама широм Српске сјемена пшенице, јечма, тритикалеа и ражи платиће за око 30 одсто мање у односу на редовну цијену.

Циљ мјере регресирања сјемена домаћих сорти стрних жита, која је ове године уведена кроз програм подстицаја у пољопривреди, је подршка заинтересованим пољопривредним произвођачима меркантилне пшенице, јечма, тритикалеа и ражи како би купили квалитетно сјеме по повољнијим цијенама.

Начелник Одјељења за биљну производњу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саша Лалић рекао да се регрес у износу око 30 одсто односи на сјеме домаћих сорти стрних жита које је у овдашњим агроеколошким условима селекционисао Пољопривредни институт РС.

- На овај начин желимо да подигнемо ниво производње домаћих сјемена како би била што заступљенија на нашем тржишту. Намјеравамо да у наредном периоду ову мјеру још више и значајније подржимо. Не можемо, наравно, забранити увоз страних сорти, али желимо да домаћа сјемена буду приоритет - казао је Лалић.

Додао је да стручњаци сваке године раде између 20 и 30 макроогледа домаћих и страних сорти.

- У тим огледима се сваке године засије око 50 сорти и све податке објавимо како би били доступни пољопривредним произвођачима. Такође, организујемо “Дане поља”, тако да произвођачи имају јасну слику свих селекционисаних сорти хибрида - објаснио је Лалић.

Директор Пољопривредног института РС Војислав Тркуља каже да се регресирају декларисана сјемена категорије “Ц1”, “БЛ” сорти озиме пшенице (јулија и нова босанка), дворедог јечма (сорта озирис), шесторедог јечма (сорта витез), тритикалеа (сорта оскар) и ражи (сорта октавија).

- Сјеме је изузетног квалитета, високе клијавости и енергије клијања, а одликује се високим потенцијалом родности, стабилним приносом и одличним квалитетом зрна. Наведено регресирано сјеме по око 30 одсто нижим цијенама ће у наредном периоду трајања јесење сјетве бити могуће набавити у свим пољопривредним апотекама широм Српске, као и на Економији Пољопривредног института РС у Бањалуци - рекао је Тркуља.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истакао је да ову мјеру сви пољопривредници треба да искористе, јер осим што куповином домаћих производа више новца остаје у буџету, сјемена произведена у Српској су се показала квалитетним.

- Полазећи од чињенице да су те сорте створене у нашим агроеколошким условима, претпоставка је да ти хибриди дају доста солидне и добре приносе. Из личног искуства бих похвалио хибрид БЛ 43, сјеме кукуруза, који постиже резултате који су равни хибридима новосадских и многих других познатих произвођача - казао је Маринковић и додао да ће тај кукуруз засијати и догодине.

Ову мјеру поздравио је и предсједник Удружења “Села Семберије” Бошко Радић који каже да је сигуран да ће многи пољопривредници купити неко од домаћих сјемена.

- Што се тиче ражи и јечма, то ће сигурно ићи добро, али кад је у питању производња пшенице, људи су мало скептични зато што нико до сада није пробао. Тек идуће године се могу очекивати неки озбиљнији резултати - сматра Радић.

Кукуруз

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС раније је путем програма подстицаја у пољопривреди увело мјеру регресирања сјемена домаћег хибрида кукуруза намијењеног за прољетну сјетву. Регрес у износу од 15 КМ по сјетвеној јединици, односно паковању од 25.000 зрна, се односи на сјеме домаћег хибрида кукуруза “БЛ 43”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана