Дом народа БиХ: Одбијен закон о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ

Kliks
Foto: Kliks

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ данас није усвојио Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ, који је један од 14 приоритета Европске комисије за чланство у ЕУ.


Предложеним законом, за који је Уставноправна комисија Дома народа дала негативно мишљење, било је, између осталог, предвиђено успостављање независног, професионалног тијела за провођење закона и дефинисано на која се лица примјењује сукоб интереса.

Подршку делегата није добио ни Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком вијећу (ВСТВ) БиХ, који је такођер један од 14 приоритета из Мишљења Европске комисије.

Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о ВСТВ-у у парламентарну процедуру упутило је Вијеће министара ради побољшања интегритета и омогућавања ефикаснијег и транспарентнијег функционисање правосуђа и ВСТВ-а.

Данас је одбијен захтјев Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ и одлучено да се овај законски приједлог разматра по скраћеном поступку.

Предложеним рјешењима предвиђа се повећање плата војницима, полицијским и службеницима на нивоу БиХ са најнижим коефицијентима.

Плате за више од 18.000 запослених који тренутно имају мјесечна примања нижа од 1.500 КМ, била би повећана за 100 до 140 КМ.
Дом народа донио је одлуку да се у редовној процедури разматра Приједлог закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ, којим се предвиђа укидање акциза на гориво на период од шест мјесеци, уз могућност да Вијеће министара тај рок продужи за још три мјесеца.

Претходно су делегати одбили приједлог Дениса Бећировића да се данашњи дневни ред, уз претходно одржавање сједнице надлежне комисије, допуни тачкама које су скинуте са дневног реда, међу којима је и приједлог о измјени закона о ПДВ-у.

За разматрање ових тачака били су и делегати Младен Босић и Златко Милетић.
Шеф Клуба СДС-а, ПДП-а и ДНС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирко Шаровић рекао је да је изненађен што су измјене и допуне Закона о ПДВ-у скинуте са дневног реда сједнице Дома народа, те истиче да се јасно избјегавало да се ова тачка нађе на дневном реду.

"Сматрам да је то неопростиво и то је велика штета", оцијенио је Шаровић, који је и предлагач једног приједлога измјена и допуна Закона о ПДВ-а, који је требао да се разматра на сједници Дома народа у другом читању.
Шаровић каже да постоје политичке снаге које сматрају да не треба ићи у том правцу и да не треба рјешавати један од сегмената кризе.

Он је напоменуо да је јасно да у буџетима има вишка новца који је створен због повећаног увоза и већег царинског оптерећења, али и вијеће основице због поскупљења живорних намирница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана