Додик: Заложићу се да Јахорина буде проглашена националним парком

Срна
Додик: Заложићу се да Јахорина буде проглашена националним парком

ЈАХОРИНА- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће се заложити да Јахорина буде проглашена националним парком.

Додик је истакао да чињеница да се ту гради 250.000 квадрата разног смјештајног капацитета говори о интересу који не смије да стане, али не смије да направи хаос од Јахорине или да буде дио неких унутаристичких одлука било кога.

-Ово је највећи пословни подухват. Постоји велики интерес људи из региона и ЕУ за Јахорину и због тога је потребан њен даљи развој - рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка са директором Олимпијског центра „Јахорина“ Дејаном Љевнаићем и предсједником Надзорног одбора Олимпијског центра Недељком Елеком.

Капацитет саме Јахорине, онога што се ту гради, према ријечима Додика, не може да прати капацитете локалних заједница у погледу уређења од регулационих и других планова због чега ће се заложити да се Јахорина прогласи националним парком и да се донесе посебан закон о томе.

Он је додао да се мора побјећи од тога да локалне заједнице виде само прилику да у овом тренутку зараде неки новац од прихода који могу да имају, а да то не буде адекватно враћено.

Овај пословни подухват је, како је навеом, такав да буде генератор да може да окупи разне услуге и мале производње које ће локалном становништву у широј регији омогућити да се бави одређеним пословима.

Додик је додао да се мора радити на томе, због странаца који долазе, да стандарди буду далеко јачи и примјењиви.

-Све ово што чинимо може да падне на малим ситницама као што је управљање отпадом или неким другим стварима, евентуално чишћење снијега... Приоритет се може једино прописати законом о националном парку - рекао је Додик.

Он је подсјетио да је познато да се на Јахорини не може да гради ниједан објекат за смјештај ако нема адекватан гаражни простор.

-Све дозволе које су даване или се дају без тога апсолутно су на штету саме Јахорине. Ми желимо да се овдје скијаши довозе са разних дестинација и да путнички саобраћај буде готово избачен са планине, заустављен на Палама са гондолом коју треба да изградимо - појаснио је Додик.

Касније, додао је, у Лукавици гдје ће се градити друга фаза гондоле до Јахорине, да ово остане бисер који неће бити скрнављен огромним гужвама.

Похвалио што је 46 километара стаза уређено, као и то што је пет километара стазе освијетљено, те све започете радове који су у функцији да Јахорина и буде оно што се жели.

-А онда паднемо на неким ситним размишљањима, пакостима, у неким локалним заједницама, да лжу Трнову, да лж на Палама, гдје од воље неког администратора или шефа који управља комуналном службом зависи да ли ће се нешто овде радити. То је неприхватљиво и неподношљиво. Јахорина је посебан центар, ово је центар високог туризма, није прича која може бити доведена у питање зато што је неко незадовољан јер нема приход који он хоће - рекао је Додик.

Додик је поручио да је то недопустиво и да се тако нешто неће гледати.

Он је навео да се иде у реконструкцију пута од Пала до Олимпијског центра, гдје се прави кружни ток, све у функцији да се ту лако дође, јер се туристима не смије правити неугодност када је ријеч о паркингу и његовој наплати.

Додик је додао и да је очигледно, без намјере да вријеђа, да ментални потенцијал одређених људи из локалне структуре који све то треба да прате није довољно широк због чега се мора ићи у категоризацију Олимпијског центра.

Он је напоменуо да је од Лукавице у једном дијелу пут био узак, да се покушало нешто урадити, али су видјели да претходна управа „Путева“ под вођство Ненада Нешића, односно извођач радова није извео квалитетно радове за шта треба да се одговара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана