Додик у Лакташима уручио кључеве 15 станова за избјегла и расељена лица

Срна
Foto: Срна

ЛАКТАШИ- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик данас је у Лакташима уручио кључеве 15 станова за избјегла и расељена лица, истакавши да реализација тог пројекта показује да Република Српска иде у добром правцу.

Свечаном пресијецању врпце и уручењу кључева присуствовали су министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш и градоначелник Лакташа Мирослав Бојић.

Додик је у обраћању присутнима истакао да Република Српска иде у добром правцу и развија се, а то најбоље показује и реализација овог пројекта.

"Ићи у добром правцу значи друштво држати стабилним, друштво зна куда се креће и друштво које зна сваким даном да ријеши неки од својих проблема, као што је овај, гдје ће 15 расељених лица постати власници станова и на тај начин регулисати свој статус у Лакташима“, истакаом је Додик.

Он напоменуо да су за реализацију тог пројекта уложена и значајна средства Владе Републике Српске, те донаторска средства.

Додик је поручио да Република Српска остаје посвећена обичним животним питањима, везаним за статус људи који живе у Српској, имајући у виду чињеницу да је свијет у тоталном нереду.

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић рекао је новинарима да реализација овог пројекта показује добар примјер сарадње свих нивоа власти у Српској и БиХ, гдје је у оквиру Регионалног стамбеног програма рјешено стамбено питање за 15 породица.

"У наредном периоду очекујемо још оваквих пројеката, у Бањалуци у оквиру Регионалног стамбеног програма треба да се отвори зграда са 50 станова", најавио је Лучић.

Градоначелник Бојић рекао је да су заједно са Владом Републике Српске и Министарством за људска права и избјеглице успјели да ријеше изградњу 15 станова, истакавши да је у току изградња и 15 кућа за расељена лица, која су имала своје земљиште.

Бојић је рекао да је укупно учешће града Лакташи у овом пројекту око 200.000 КМ.

Он је напоменуо да је у току ове године ријешена и приватизација више од 10 државних станова у којима живи борачка популација, а циљ је до краја године да се ријеше сва питања борачких станова.

Чордаш је рекао да реализација овог пројекта показује да се не желе сви људи вратити и да се не могу вратити, јер има много опструкција са свих страна и након 30 година од прогона.

"Један број људи је одлучио да остане у мјесту боравишта у Лакташима, вјерујем да ће ови људи овдје добро живјети", истакао је Чордаш.

Он је нагласио да се у Републици Српској имплементира 499 стамбених једиица, истакавши да ће добар дио стамбених јединица бити завршен у овој години.

Овај вишепородични стамбени објекат изграђен је у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања, а укупна вриједност радова износи око 950.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана