Додик: Компанија "Алумина" иде путем стабилизације

Срна

ЗВОРНИК - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да "Алумина" из Зворника иде путем стабилизације и да се чине све правне и финансијске радње које омогућавају стабилност ове компаније.

Додик је, након састанка са предсједником Управног одбора "Алумине" Зораном Стевановићем и сарадницима, рекао да се већ назире да ће ова компанија завршити са стечајем што ће јој омогућити инвестирања и развој.

"Назире се да ће бити завршен садашњи статус, да би ова компанија половином идуће године могла бити једна од највећих овдје са највећим степеном инвестиција", изјавио је Додик новинарима након састанак којем је присуствовао и премијер Републике Српске Радован Вишковић, Његова светост патријарх српски Порфирије и епископ зворничко-тузлански Фотије. Подсјећајући да "Алумина" послује десетак година без могћности финансијске подршке банака, што отежава рад, Додик је истакао да је битно да је у компанији сачувана супстанца, социјална стабилност, запосленост, радници, за шта је потребно више пословне дисциплине.

Стевановић се изразио захвалност и огромно задовољство што су у "Алумину" дошли Његова светост патријарх српски Порфирије, епископ Фотије и, наравно, Додик и Вишковић.

"То је нама свима вјетар у леђа да радимо више и боље, да производимо више и да подижемо стандард наших запаоселних и других људи који живи на овим просторима", рекао је Стевановић. Он је изразио очекивања да ће бити завршен стечајни поступак почетком следеће године и да тек тада долазе праве и нове инвестивције на ове просторе и нова фаза развоја и града Зворника и компаније. Стевановић је рекао да је у компанији запослено више од 1.500 радника и да ће сутра бити примљено нових 50.

"Практично имамо отворен конкурс за сва производна занимања, односно за машинбравере, завариваче, машинске техничаре и сви су добро дошли", навео је Стевановић.

Према његовим ријечима, компанија "Алумина" се ослободила дијела админстративних радника уз врло коректне отпремнине, док су оним који нису хтели да иду понуђено да раде неке друге послове у фирми. "Могу слободно да кажем да нема незадовољних", рекао је Стевановић. Компанија "Алумина" извози више од 90 одсто производа, а у прошлој години била је највећи извозник из Републике Српске, а четврта у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана