Додик: Дјела Светог Саве да буду свима свијетли примјер

Срна
Додик: Дјела Светог Саве да буду свима свијетли примјер

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је школску славу - Светог Саву ученицима, студентима и просвјетним радницима са жељом да у духу Светосавља и традиције прославе овај празник.

“Желим да вам дјела и вриједности која нам је оставио Свети Сава буду свијетли примјер и инспирација у учењу, стицању знања и свакодневном животу како би на најбољи начин исказали своје потенцијале и постизали велике успјехе на добробит цијелог друштва”, истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је указао да развијајући сопствено знање, образовање, културу и духовност свако појединачно доприноси напретку друштва у цјелини. Додик је подсјетио да се Савиндан празнује у знак сјећања на првог српског архиепископа, просвјетитеља и државника Светог Саву, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

“На тај велики дан, 27. јануар, славимо истинске вриједности које нам је оставио Свети Сава и које треба свакодневно да нас подсјећају да су рад, труд и марљивост једини прави пут у савладавању животних препрека и остваривању циљева ка властитом, али и напретку комплетне заједнице и друштва у којем живимо”, навео је Додик.

Он је изразио посебно поштовањем према просвјетним радницима, нагласивши да је њихова улога у образовању и васпитању младих од непроцјењивог значаја, јер су млади будућност сваког друштва.

Српска православна црква прославља сутра Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства.

Савиндан се обиљежава у свим школама у Србији и Републици Српској као школска слава. Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просвјетитељ.

Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је име Сава.

Цвијановићева честитала школску славу

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је школску славу Светог Саву и пожељела да дјела и вриједности, које је у школство уткао српски просвјетитељ, буду подстицај за све, нарочито за младе људе.

“Ученицима, студентима, просвјетним радницима, као и свим запосленим у просвјети упућујем најсрдачније честитке поводом Савиндана, са жељом да у духу Светосавља прославите овај велики празник”, навела је Цвијановићева.

Она је указала на жељу да се, његујући успомену на првог српског архиепископа, великог просвјетитеља и зачетника српске просвјете и школства, очува и његује светосавска идеја, као и богата традиција коју је Свети Сава оставио у насљеђе, саопштено је из кабинета предсједника Републике.

“Нека дјела и вриједности, које је у школство уткао српски просвјетитељ. буду подстицај за све нас, нарочито за младе људе, да развијајући сопствено знање, образовање, културу и духовност допринесу личном, а тиме и напретку нашег друштва у цјелини”, наведено је у честитки предсједнице Републике.

Његовањем успомене наставља се просвјетитељски дух

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је школску славу Светог Саву и поручио да се његовањем успомене на првог српског архиепископа и просвјетитеља наставља просвјетитељски пут чувајући за будуће генерације духовне стубове националног идентитета. Чубриловић је у честитки ученицима, наставницима и свим запосленима у образовним установама у Републици Српској истакао да је посебно свечан и важан овај Савиндан, јер Српска православна црква и српски народ у овој и прошлој години обиљежавају 800 година аутокефалности СПЦ коју је издејствовао Свети Сава и тиме одредио судбину српског народа. “Његујући успомену на првог српског архиепископа и просвјетитеља, настављамо просвјетитељским путем чувајући за генерације које долазе духовне стубове нашег националног идентитета”, нагласио је Чубриловић. Он је у честитки истакао да је пред свима велика обавеза да се настави путем Светосавља и да се, чувајући темеље властитог идентитета, гради модерно школство и образовање као најјача гаранција опстанка српског народа у будућности. “Зато је наша обавеза да тим путем наставимо свјесни да су школство и образовање основне полуге развоја и напретка цјелокупног друштва. Уз жеље да сви заједно остваримо што боље резултате, свим ученицима и наставницима срдачно честитам школску славу, Светога Саву”, нагласио је Чубриловић у честитки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана