Додатак од септембра за више малишана

Милијана Латиновић
Додатак од септембра за више малишана

Бањалука - Дјеца у Српској с оштећењима или обољењима која не утичу на функционисање у свакодневном животу требало би да од септембра остваре право на додатак у износу од око 90 марака мјесечно.

Ову одлуку у петак је донијела Влада РС с циљем унапређења дјечије заштите и јачања породице као основне ћелије друштва.

Из Бироа Владе за односе с јавношћу истакли су да се ова одлука односи на малишане с оштећењем вида, слуха, говорно-гласовне комуникације, тјелесним оштећењем или хроничним обољењем. Право на додатак оствариће и дјеца с интелектуалним оштећењем, психичким поремећајем и обољењем, вишеструким оштећењима или другим обољењима која доводе до потешкоћа у развоју.

Из Владе су навели да ће право на овај додатак, који ће износити 90,85 КМ мјесечно, имати дјеца која не остварују права на додатак прописана Законом о дјечијој заштити без обзира на материјални положај породице и распоред рођења дјетета.

- Право на ову подршку имају корисници који су захтјев за остваривање права на додатак поднијели од дана ступања на снагу овог закона, односно од 1. јануара ове године - навели су из Бироа Владе и додали да у РС право на дјечији додатак користи 21.966 дјеце, од којих је 4.010 из осјетљивих категорија.

Помоћница министра за социјалну, породичну и дјечију заштиту Бранка Сладојевић појаснила је да је ово додатна мјера Владе за дјецу која не остварују право на помоћ и његу другог лица.

- Дјеца са сметњама у развоју имала су раније право на овај увећани додатак и имаће и даље, а овом одлуком то право стичу и малишани са потешкоћама и обољењима која не утичу на њихово свакодневно функционисање у друштву. Очекујемо да исплата почне већ у септембру, али ће тачан датум бити познат након што ова одлука буде објављена у “Службеном гласнику Српске” - рекла је Сладојевићева и додала да ће, према процјенама, у идућем периоду овом мјером бити обухваћено око 5.500 дјеце.

Сладојевићева је истакла да право на додатак остварују дјеца до 18 или до 26 година ако се школују.

Директор Фонда за дјечију заштиту РС Недељко Јовић потврдио је да је у прошлом мјесецу исплаћен додатак за више од 4.000 дјеце из осјетљивих категорија, те додао да ће захваљујући одлуци Владе исплатом бити обухваћено више корисника.

Предсједник Удружења за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама “Сунце” из Пала Миленко Вујиновић казао је да је ова одлука Владе веома значајна.

  • У нашем удружењу има више од 60 чланова углавном с одређеним потешкоћама у менталном развоју. Родитељи су изложени огромним трошковима које захтијева лијечење дјеце, тако да је свака помоћ институција добродошла - рекао је Вујиновић.

Влада

Влада Српске утврдила је на сједници и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о штрајку ради усклађивања са Законом о раду РС, као и са правним институтима одређеним у Закону о мирном рјешавању радних спорова.

Министри су дали сагласност и за план утрошка средстава за 33 основне школе за период од 1. јануара до 30. септембра ове године у износу од 586.665 КМ, а одобрена је и реалокација средстава буџетске резерве у укупном износу од 60.000 КМ за суфинансирање манифестације 53. “Кочићев збор”. Донесена је и одлука о усмјеравању 2,5 милиона КМ из клириншког дуга за организацију Европског омладинског олимпијског фестивала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана