Добровољно осигурање “спасава” стаж

Анита Јанковић Речевић
Добровољно осигурање “спасава” стаж

БАЊАЛУКА - Безбрижна старост жеља је сваког грађанина, а да би је осигурали и они којима недостаје одређени број мјесеци или година као услов за пензију, Фонд за пензијско-инвалидско осигурање (ПИО) РС оставио је могућност уплате добровољног осигурања, а на тај корак ове године одлучило се 1.062 људи.

У Фонду ПИО РС истичу да је број добровољних осигураника из године у годину на приближно истом нивоу, јер се једни одјављују, а други пријављују те да је то углавном око 1.000 особа.

- Иако немамо прецизне анализе о томе ко су добровољни осигураници, посматрајући њихову старосну доб, закључујемо да су то махом грађани који желе да остваре додатни стаж, а који им недостаје да би дошли до испуњења услова за пензију. Ове године од 1.062 добровољна осигураника њих 360 има између 50 и 59 година, док је старијих од 60 година 267 - рекли су у Фонду ПИО.

Додају да највећи број осигураника уплаћује најнижи износ који се разликује од године до године те да их је највише на подручју Бањалуке, Бијељине, Прњавора, Градишке, Приједора и Добоја.

- Основица доприноса за добровољне осигуранике одређена је Законом о доприносима и износи најмање 60 одсто просјечне бруто плате у Републици Српској за претходну годину. Тако је најнижи износ ове године 171,61 КМ, док је лани износио 164,84 КМ - рекли су у Фонду ПИО.

Шездесетпетогодишња Драгица Ј. из Котор Вароша добровољно осигурање уплаћивала је пуне три године да би у данима старости имала редовна примања.

- Прије грађанског рата у БиХ радила сам у једном текстилном предузећу у ФБиХ, гдје сам остварила 12 година радног стажа. С обзиром на то да више нигдје нисам радила, одлучила сам се да уплаћујем добровољно осигурање да бих дошла до 15 година стажа, што је минимум за остваривање пензије. Новац за осигурање зарађивала сам радећи за надницу. Недавно сам напунила 65 година и ових дана требало би да добијем прву пензију - испричала је Драгица.

Предсједник Удружења пензионера у Зворнику Бране Михајловић могућност уплате добровољног осигурања оцјењује веома корисним, јер људима пружа могућност да имају загарантовану егзистенцију у старости, чак и у ситуацијама када нису у радном односу.

- Многи су усљед распада фирми остали без посла у позним годинама када је тешко наћи нови посао, будући да је мало послодаваца који желе да запосле неког са 60 година. Била би штета да тај неко остане без пензије, а радио је, на примјер, 14 година. Добровољно осигурање се у таквим случајевима показује као идеално, јер стаж не “пропада” - казао је Михајловић.

Услови

У Фонду ПИО РС истичу да су услови за стицање статуса осигураника у добровољном осигурању дефинисани Законом о пензијском и инвалидском осигурању, гдје је наведено да се лице које није осигураник у обавезном осигурању може осигурати на добровољно осигурање.

- Услов је да осигураник има пребивалиште на територији Српске или Брчко дистрикта, да има општу здравствену способност и да је старији од 15 година - казали су у фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана