Добра сарадња Градишке и хрватских градова

Срна
Добра сарадња Градишке и хрватских градова

Градишка - Градоначелник Градишке Зоран Аџић и генерални конзул Хрватске у Бањалуци Зоран Пиличић констатовали су данас да Градишка има веома добру сарадњу са хрватским градовима, те да је то локална заједница у којој влада добра међунационална и међувјерска сарадња.

Аџић је рекао новинарима да је на састанку у Градишци са Пиличићем разговарао о сарадњи локалне управе са представницима Католичке цркве и Хрватима који живе у овом граду, те нагласио да је она веома добра.

 “Градишка и Градска управа имају изузетан однос према свим конститутивним народима, националним мањинама и припадницима свих вјерских конфесија, те подржава све активности које манифестују њихову културу и традицију”, истакао је Аџић.

Он је навео да је разговарано и о прекограничној сарадњи Градишке и Републике Српске са општинама и градовима у Хрватској, наводећи да је путем сарадње са хрватским градовима Градишка створила услове да реализује четири прекогранична пројекта вриједна око 1,6 милиона евра.

“Градишка развојна агенција Рага, такође, има веома добру сарадњу са развојним агенцијама из Нове Градишке, Осијека, Славонског Брода, Липика, Сиска и Дарувара. Ријека Сава треба да спаја Републику Српску и БиХ са Хрватском, а не да нас раздваја. Наша обавеза је да помогнемо да сарадња буде што боља како би привредни субјекти и грађани остварили свој интерес”, истакао је Аџић.

Пиличић је навео да је са Аџићем одржао први званични састанак, нагласивши да је разговор о свим темама био веома конструктиван.

Он је рекао да је желио да се детаљније информише о облицима и обиму сарадње Хрватске и Градишке као пограничног града у којем се гради још један мост на Сави, који представља велики потенцијал за овај крај.

“Градоначелник је инжењер по струци и велики практичар, што се осјети у његовој причи о пословним зонама у Градишци и визији развоја. На улазу у Градску управу видљиво је да се град ставља на располагање грађанима, што је важно за рјешавање свих проблема”, навео је Пиличић.

Он је истакао да је у разговору са представницима католичке жупе и Хрватима који живе у Градишци добио информације да нема међунационалних проблема у граду, те да су им градоначелник и Градска управа увијек на располагању да помогну колико могу.

“Град не може све ријешити, али је битна добра воља. Нагласили смо неколико пројеката који су од интереса за Хрвате и католичку цркву у Градишци и добио сам информацију да ће градоначелник и Градска управа учинити све што је у њиховој моћи да се ти пројекти реализују”, рекао је Пиличић.

Он је навео да су за Хрвате у Градишци важна питања реконструкције трга код католичке цркве, денационализација црквене имовине, реновирање цркава и изградња путне инфраструктуре према мјестима у којима живи највише хрватског становништва.

Пиличић сматра да треба искористити добру сарадњу развојних агенција хрватских градова и Градишке и изградњу ауто-путева и инфрастуктуре.

“Треба задржати односе обостраног уважавања у граду, а Генерални конзултат је по том питању увијек на располагању градском руководству”, нагласио је Пиличић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана