Добој: Одржана комеморација Богдану Николићу

Srna
Добој: Одржана комеморација Богдану Николићу

ДОБОЈ - У Добоју је данас одржана комеморација Богдану Николићу, који је оставио неизбрисив траг на друштвено-економски, политички, културни и спортски развој ове локалне заједнице.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић, који се уписао у књигу жалости, навео је да је Николић аутентичан човјек са овог подручја који је цијели живот посветио развоју вољеног Добоја.

Богдан Николић рођен је у Липцу 7. априла 1933. године.

Учитељску школу завршио је у Дервенти, а Вишу педагошку школу у Сарајеву.

Службовао је у Крушеву, код Олова, у Сјенини. Декретом је био постављен за управника шестогодишње Основне школе у Осјечанима, гдје је имао задатак да оформи осмогодишњу школу, у чему је и уз помоћ сарадника и мјештана и успио.

Године 1969. изабран је за предсједника Вијећа за друштвене дјелатности у Скупштини општине Добој, а 1973. постављен је за савјетника Републичког секретара за народну одбрану регије Добој, коју је тада сачињавало десет општина. Од 1974. године био је на функцији професионалног предсједника општинске конференције Социјалистичког савеза радног народа.

Био је и на функцијама предсједника Скупштине општине Добој, начелника Служби државне безбједности у Добоју, а након реорганизације и начелника Центра служби безбједности до 20. маја 1991, када је распоређен на послове инспектора за привредни криминалитет, гдје је био до децембра те године, када се пензионисао.

Дугогодишњи је предсједник локалног Удружења антифашиста и бораца Народноослободилачког рата и један од оснивача добојског ловачког удружења.

За вријеме његовог мандата, између осталог, отворена је Умјетничка галерија, а у три наврата био је предсједник организационог одбора Рукометног ТВ турнира шампиона у Добоју.

За свој рад Богдан Николић добио је велики број признања, између осталих, Медаља рада указом предсједника Републике, 1959. године; Орден за војне заслуге са сребрним мачевима, Орден рада са сребрним вијенцем, Орден рада са златним вијенцем указом предсједника Републике, Мала плакета оружаних снага СФРЈ, Плакета безбједности СФРЈ коју је додијелило Савезно извршно вијеће СФРЈ, Плакета рукометног савеза Југославије, Плакета општине Добој. Плакету града Добоја добио је 2017. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана