Добит “Шума” 1,44 милиона

Маријана Миљић Бјеловук
Добит “Шума” 1,44 милиона

БАЊАЛУКА - “Шуме РС” прво полугодиште завршиле су у плусу од 1,44 милиона марака, што је много бољи резултат него у истом периоду лани, када је ово предузеће имало губитак од 2,6 милиона марака.

Према сазнањима “Гласа Српске”, иако је ово јавно предузеће имало позитиван резултат, на крају јуна у губитку је било седам шумских газдинстава и два центра. 

Највећи губитак имала су шумска газдинства “Добој” из Добоја, те “Врбања” из Котор Вароша, “Борја” из Теслића и “Горица” из  Шипова.

Полугодиште су у минусу завршила и газдинства “Дрина” из Сребренице, као и “Мајевица” из Лопаре, те “Ботин” из Невесиња.

Губитак на крају полугодишта имали су и Центар за сјеменско-расадничку производњу из Добоја и Центар за газдовање кршом из Требиња, али је тај минус мањи у односу на остварене резултате у истом периоду 2019. године.

- Ако не буде неких већих поремећаја, “Шуме” ће ову годину завршити позитивно и с још бољим резултатом - казао је извор “Гласа Српске” и подсјетио да су због епидемије вируса корона “Шуме” биле принуђене да одгоде рокове плаћања дрвопрерађивачима, јер су они тешко наплаћивали новац за испоручену робу.

Вршилац дужности директора “Шума РС” Славен Гојковић није хтио да коментарише извјештај о пословању “Шума” док он не добије зелено свјетло Надзорног одбора овог предузећа. Он је само кратко потврдио да је ово предузеће прву половину године завршило у плусу. Надзорни одбор “Шума” требало би до половине августа да разматра полугодишњи финансијски извјештај предузећа.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС навели су да “Шуме” послују позитивно, те да епидемија није зауставила рад у том јавном предузећу.

- Планови производње су испоштовани у највећој мјери. Ријешени су и проблеми са пласманима, јер су “Шуме” омогућиле додатно одложено плаћање с циљем смањења залиха. Проблеми са реализацијом шумских дрвних сортимената изражени су код рубних и удаљених шумских газдинстава, а потражња за четинарским сортиментима је мања него за лишћарским -  навели су у министарству.

Нагласили су да су смјене руководстава шумских газдинстава, које су се догодиле у претходном периоду, довеле до позитивних резултата.

- Ако буде било потребе за још неким промјенама, оне ће се десити - навели су у Министарству пољопривреде.

Предсједник Јединствених удружених синдикалних организација “Шума РС” Душан Марковић рекао је да поједина шумска газдинства касне са исплатом плата радницима.

- Боримо се са свим проблемима које нам је донијела и епидемија вируса корона, а за сада нема отказа. Преговарамо и о систематизацији радних мјеста, видјећемо колико ћемо бити успјешни у свему томе - рекао је Марковић.

Црна листа

Према посљедњим подацима “Шума РС”, од прошле године на црној листи овог јавног предузећа налази се 586 непословних  партнера - купаца. Поред њих, “Шуме” објављују и листу неуспјешних извођача радова, а на том списку налази се девет предузећа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана