До краја године поднијети захтјев за пореску картицу за 2023.

Срна
До краја године поднијети захтјев за пореску картицу за 2023.

БАЊАЛУКА- Порески обвезници у Републици Српској који остварују право на поврат пореза по основу плаћених камата на стамбени кредит, као и они код којих је у току ове године дошло до промјене у обиму права на поврат пореза, треба да најкасније до 31. децембра поднесу захтјев за издавање пореске картице за 2023. годину и тако стекну право на поврат пореза за наредну годину.

Под промјеном у обиму права сматра се губитак или стицање права на поврат пореза по основу издржаваних чланова уже породице, плаћених камата на стамбени кредит и уплата премија животног осигурања, саопштено је из Пореске управе Републике Српске.

Уз захтјев је потребно доставити документацију којом се доказује право на поврат пореза, односно умањење пореске основице /отплатни план кредита, родни лист, вјенчани лист, уговор са друштвом за осигурање/.

Порески обвезници који су у току ове године остваривали право на умањење пореске основице по основу пореске картице /поврат пореза/ само по основу издржаваних чланова уже породице, а код којих нема промјена у обиму права на умањење пореске основице, не морају подносити захтјев за издавање пореске картице за 2023. годину.

Захтјев се предаје подручној јединици Пореске управе према мјесту пребивалишта физичког лица, а може се поднијети и електронским путем, посредством интернет странице Пореске управе, секција е-Услуге - Електронско подношење пријава, наводи се у саопштењу.

Да би порески обвезници остварили право на умањење пореске основице на мјесечном нивоу, потребно је да пореску картицу предају исплатиоцу дохотка.

Пореским обвезницима, који након 31. децембра поднесу захтјев за издавање пореске картице за 2023. годину, издаће се пореска картица за порески период који почиње првог дана наредног мјесеца у односу на мјесец подношења захтјева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана