Дневно у просјеку 26 саобраћајки

М. Л.
Дневно у просјеку 26 саобраћајки

Бањалука - На путевима у Републици Српској у првој половини ове године евидентирано је 4.715 саобраћајних несрећа, што значи да је дневно у просјеку било 26 саобраћајки.

Према подацима Министарства унутрашњих послова (МУП) РС, број несрећа за шест мјесеци већи је за 39 у односу на исти период лани. Подаци показују да је у несрећама у првом полугодишту погинуло 46 лица, што је у односу на исти период лани мање за два лица.

- Теже је повријеђено 269 лица и њихов број је повећан за 13, док је лакше повријеђено 1.100 лица, што је мање за 169 људи - навели су из МУП-а.

Истакли су да анализа узрока саобраћајних несрећа показује да је најчешћи кривац била непрописна и неприлагођена брзина која је изазвала 880 саобраћајки или 18,66 одсто.

- Од 42 саобраћајке са погинулим лицима, у њих девет или 21,4 одсто је код учесника утврђено присуство алкохола - наводи се у саопштењу.

МУП ће од сутра до недјеље на подручју цијеле Српске спроводити појачану контролу учесника у саобраћају са акцентом на контроли прекорачења брзине и контроли возача под дејством алкохола, дроге или психоактивних лијекова који се не смију употребљавати прије и за вријеме вожње.

Из МУП-а су апеловали на учеснике у саобраћају да се придржавају законских прописа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана