Ђуричић: Дан погибије колега са РТРС-а да буде дан новинара

Срна
Ђуричић: Дан погибије колега са РТРС-а да буде дан новинара

БАЊАЛУКА - Удружење новинара Републике Српске остаје при иницијативи да данашњи дан, на који су прије 28 година на радном задатку на Озрену погинули Саша Колевски и Горан Пејчиновић са Радио-телевизије Републике Српске (РТРС), буде проглашен даном новинара Српске и Удружења, рекао је Срни предсједник Скупштине овог удружења Бранимир Ђуричић.

Ђуричић је истакао да су Колевски и Пејчиновић погинули на новинарском задатку упркос томе што су имали видљив натпис да је ријеч о новинарској екипи.

.Сваке године се подсјетимо страдања наших колега који су извршавали задатак и били су у видно обиљеженом возилу, али то, нажалост, није спријечило војнике такозване Армије БиХ да пуцају - рекао је Ђуричић.

Он је додао да је ова годишњица посебно тужна јер је прије мјесец дана преминуо и новинар Раде Малешевић, једини преживјели из те екипе.

-На улазним вратима РТВ дома постављена је плоча са именима колега који су страдали у ратним околностима на Озрену и у Источном Сарајеву. На сваком окупљању Удружења новинара истичемо њихово херојство - рекао је Ђуричић.

На данашњи дан прије 28 година на Озрену су на радном задатку погинули Саша Колевски и Горан Пејчиновић који су ишли да изблиза сниме линију одбране.

Екипа РТРС-а је 2017. године урадила документарни филм "Спавајте младићи", причу о Саши Колевском, Горану Пејчиновићу, Младену Обрадовићу, Љуби Керкезу и Драгану Клачару, радницима РТРС-а који су погинули током минулог рата обављајући новинарски посао.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана