Ђурђевић: Градоначелник Бијељине грубо крши закон

Srna
Foto: Agencije

БИЈЕЉИНА - Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић грубим кршењем закона прекорачио је ставку која се односи на расходе за лична примања, што је Скупштина града једногласно констатовала на сједници 7. децембра, а за овај закључак гласали су и одборници СДС-а и ПДП-а, као и сви остали, рекао је данас члан Клуба одборника СНСД-а Александар Ђурђевић.

"Тражили смо од надлежних институција да хитно узму у разматрање све предмете који се на ово односе", навео је Ђурђевић, који је и предсједник Скупштине града. 

Он је на конференцији за новинаре Клуба одборника СНСД-а, навео да је на сједници усвојен и закључак Клуба одборника СДС-а којим се тражи испитивање запошљавања у јавним установама на локалном нивоу и убрзавање свих процеса по којима су раније поднесене пријаве. 

"Дакле, скупштинска већина је то подржала и немамо ниједан проблам са таквим закључком", рекао је Ђурђевић. 

Он је истакао да на сједници није било апсолутно никаквих пријетњи нити угрожавања било кога, тврдећи да је свака прича о томе "обична манипулација градоначелника Петровића". 

"Скупштина је једногласно усвојила закључак којим се констатује да је градоначелник као послодавац грубо пркршио закон и оштетио буџет. Управо од те теме бјежи градоначелник правећи ждимну завјесуж са неком другом бомбастичном темом која апсолутно нема везе са реалношћу", навео је Ђурђевић и позвао суграђане да сами донесу суд о овоме јер се сједнице Скупштине града јавно преносе. 

Према његовим ријечима, на сједници локалног парламента у сриједу, 7. децембра, усвојене су све тачке дневног реда осим извршења буџета за девет мјесеци. 

Он је истакао да је важно да су усвојени стратешки документи - Нацрт буџета за 2023. годину који је тренутно у јавној расправи, Приједлог ребаланса буџета за ову годину са оквиром од око 12 милиона КМ већим него што је био првобитни буџет уз мале корекције које су амандманима уложили на ребаланс буџета. 

"На основу тога што смо кориговали ребаланс буџета, односно на основу амандмана које смо уложили бићемо у прилици да исплатимо једнократну помоћ свим пензионерима са минималном пензијом до 15 година стажа, који ће пред новогодишње и божићне празнике добити помоћ од 200 КМ до 250 КМ, у зависности од тачног броја ових корисника права", рекао је Ђурђевић. 

Када је ријеч о пољопривредној производњи, он каже да је Скупштина града обезбиједила додатних 300.000 КМ тако да ће пољопривредници добити подстицај од 100 одсто у односу на Правилник о подстицајима. 

"Снажна подршка је дата и градски установама и предузећима, те спортским клубовима, прије свега онима који су постигли одличне резултате у претходној години, али и који су у проблемима и свим осталим клубовима. Додатна средства су обезбијеђена и за самозапошљавање младих, за удружење предузетника, као и удржења од општег интереса за наш град", рекао је Ђурђевић. 

Он је навео да су додатна средства од око 800.000 КМ обезбијеђена и за расходе за лична примања запослених у Градској управи, што ће бити апсолутно довољно да се исплате све плате радницима запосленим на неодређено вријеме, као и за оне запсолене на одређено вријеме и по другим основама, али у складу са законом, прије свега Законом о локалној самоуправи. 

Ђурђевић каже да овај закон јасно прописује да таквих радника може бити највише 10 одсто у односу на оне који раде на неодређено. 

Шеф Клуба одборника СНСД-а Васо Арсеновић поставио је питање да ли је било неопходно легализовати трошење буџетских средстава три, четири, пет, шест, па и осам пута изнад средстава одређених буџетом за ову годину. 

"Наравно да не треба и нисмо то ни урадили, а друго питање које се поставља је да ли смо требали легализовати кршење члана 61 Закона о буџетском систему и скупштинску одлуку да је максимална релокација пет процената између буџетских, односно потрошачких јединица у Градској упави. Нажалост, имали смо релокацију и до 12 процената на појединим буџетским ставкама. Закон је јасан и скупштинска одлука је јасна - једноставно не смијете то радити", рекао је Арсеновић. 

Он је навео да су направљени прекршаји и у једном и у другом случају, јер се троши више од онога што је дефинисано законом и скупштинским одлукама. 

Све је ово, наглашава Арсеновић, предлагач покушао да легализује, што Скупштина града наравно није дозволила. 

"Видјели смо кроз буџет многе неправилности, те да су пробијене и ставке за капитална издавања", рекао је Арсеновић и додао да извршење буџета, односно извјештај као и ребаланс показују да је начињена штета од око 800.000 КМ", закључио је Арсеновић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана