Ђокић: Успјешна реформа и инвестиције у електро-енергетском сектору

Срна
Foto: ГС

БИЈЕЉИНА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да реформа и нове инвестиције у електро-енергетском сектору стварају услове за велике резултате у овој области која треба да буде носилац развоја Српске.

"У овој ће се години видјети принос у буџет Републике Српске по том основу, који ће увећати вриједност бруто домаћег производа.

Врло је значајно да сви запослени у електро-енергетском сектору схвате значај велике реформе и дају свој допринос њеном успјеху", рекао је Ђокић на обиљежавању крсне славе предузећа "Електро-Бијељина" - Светог пророка Илије.

Он је истакао да ће реформа обезбиједити и сигурност и квалитет у испоруци електричне енергије, на задовољство грађана и привреде у Српској. "Назад се не може, него напријед морамо и морамо електро-енергетски сектор искористити на најбољи начин како би био носилац економског раста и развоја Републике Српске", поручио је Ђокић.

Као најважније пројекте у току Ђокић је навео градњу хидроелектрана "Дабар", што је инвестиција од 600 милиона евра и "Бук бијела" од 200 милиона евра, која се реализује заједно са "Електропривредом" Србије, а ускоро почиње изградња хидроелектрана "Бистрица", вриједна 100 милиона евра, соларне електране у Требињу велике снаге и вјетроелектране код Берковића.

Ђокић је рекао да ће до краја године бити усвојен нови закон о енергетској ефикасности, који ће осигурати квалитетнији обим подстицаја у овај сектор. Он је похвалио рад новог директора "Електро-Бијељине" Марка Михајловића и овог предузећа, које је једно од већих електродистрибутивних предузећа у Републици Српској након организационог преструктурисања електро-енергетског система.

Михајловић је у изјави новинарима указао на позитивно пословање "Електро-Бијељине" са позитивним резултатом од 100.000 КМ у овој години, уз исплаћене све порезе и доприносе. "У првој половини године реализовали смо бројне пројекте, инвестирали више од пет милиона КМ и настављамо са модернизацијом дистрибутивне мреже, смањењем дистрибутивних губитака и улагањем у капиталне пројекте како би пружили што боље услуге корисницима", рекао је Михајловић.

Он је напоменуо да "Електро-Бијељина" покрива два града и 11 општина у Републици Српској са 110.000 корисника електричне енергије.

Предсједник Синдикалне организације у предузећу Милан Лукић рекао је да су успјешно прошли кроз захтјеван период рада у условима пандемије вируса корона и реорганизације у систему.

Према његовим ријечима, број радника смањен је за трећину, уз обезбијеђене отпремнине, и сада је у "Електро-Бијељини" запослено 600 радника, а у наредне двије до три године тај број би требао бити смањен на 500, што је оптимум по европским стандардима. Међу бројним званицама на прослави крсне славе предузећа били су и министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић и министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана