Ђокић: У Српској неће бити поскупљења струје за домаћинства

Срна
Ђокић: У Српској неће бити поскупљења струје за домаћинства

МРКОЊИЋ ГРАД - У Републици Српској неће бити поскуљења струје за домаћинства, изјавио је данас министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.

"На састанку са представницима привредника најавили смо да мора доћи до повећања цијене електричне енергије за привреду, а у ком обиму о томе се још разговара", рекао је Ђокић.

Одговарајући на питања новинара у Мркоњић Граду, гдје присуствује прослави 40 година рада "Хидроелектрана на Врбасу", министар је рекао да је разлог за ово повећање што су изузетно порасли трошкови производње електрине енергије.

Од договора Додика са Гаспромом корист има читава БиХ

Цијела БиХ имаће корист од договора српског члан Предсједништва БиХ Милорада Додика са генералним директором "Гаспрома" Алексејем Милером да цијена гаса остаје иста, изјавио је Ђокић.

Ђокић је истакао да је значај састанка и договор потврђен између српског члана Предсједништва и представника "Гаспрома" да желе да буду партнери Републици Српској у изградњи магистралног гасовода кроз Српску који би ишао од Бијељине до Новог Града.

"То је траса од 315 километара гасовода који желимо изградити у наредним годинама. Када је у питању гасификација као опција каснимо јако пуно. Читав регион касни у гасификацији и треба учинити све да убзрамо тај пројекат. За нас је од велике важности да је тако важна компанија изразила спремност да буде наш партнер у реализацији овог пројекат", рекао је Ђокић новинарима у Мркоњић Граду.

Он се нада да власт у Републици Српској може створити све предуслове за реализацију овако важног пројекта, напомињући да ће и Федерација БиХ /ФБиХ/ имати корист од овог договара.

"Од доброг уговора са жГаспромомж, а то овај данашњи састанак само то потврђује и најављује, имаће корист БиХ у цјелини, нарочито ФБиХ, која у овом тренутку троши веће количине гаса. Наравно, ако имате већу потрошњу у држави већа је могућност да имате повољнију цијену. Надам се да наше разумијевање са руским партнером можи бити од користи и за федералну страну и да ће бити спремности да се та предност на најбољи могући начин искористи", додао је Ђокић.

Додик је послије састанка са Милером у Санкт Петербургу рекао да цијена гаса остаје иста за Републику Српску, а да не постоји ниједно питање које може да заустави изградњу гасовода од Раче до Бањалуке.

Не видим ниједан разлог да пројекат "Бук Бијела" буде заустављен

Ђокић је изјавио данас у Мркоњић Граду да не види ниједан разлог да буде заустављен пројекат изградње хидроелектране "Бук Бијела".

Ђокић је истакао да је Република Српска концесиони поступак, када је ријеч о Хидроелектрани "Бук Бијела", који је додијељен Електропривреди Републике Српске, провела у складу са републичким Законом и да је локација хитроелектране дубоко у територији Српске, да је Српска поступајући по закону на то имала право и додијелила концесију у отвореном поступку, те да Уставни суд БиХ треба бити свјестан тих чињеница.

"Приликом додјеле концесије у ту активност смо укључили партнера, а то је жЕлектропривреда Србијеж која ће заједно са жЕлектропривредом Републике Српскеж изградити хидроелектрану", рекао је Ђокић новинарима.

Он је истакао да не види ниједан разлог да овај пројекат буде заустављен.

"До сада је у овај пројекат уложено око 40 милиона КМ што је огроман новац, а велико је питање уколико би неко овај пројекат зауставио, биће суочен са огромном инвестицијском штетом која ће наступити по БиХ у том случају. Та штета наступа тако да онај ко је регуларно ушао у поступак на основу познатих прописа, који су му били познати у вријеме када је ушао у поступак, наши партнери Електропривреда и Електропривреда Србије, могу потраживати огромна финансијска средства и за оно што су уложили до тренутка уколико би неко зауставио процес градње или за сав период уколико би та хитроелектрана радила", рекао је Ђокић.

Он је истакао да практично неко може да заради новац у овој држави на "једној глупости која се зове нечији хир да заустави једну такву инвестицију на коју је Република Српска имала право".

"Производња електричне енергије на локацији Републике Српске је корист и за БиХ. Свака инвестиција диже бруто вриједност домаћег производа БиХ и пружа шансу за развој региона у коме не живе само Срби, ако неко мисли да само Срби имају од тога користи, и доприноси побољшању економских биланса што нам је свима циљ", рекао је Ђокић.

Ђокић је додао да сви знају да су оправдани сви циљеви које Република Српска жели да оствари и реализује на овај начин.

"Мислим да и Уставни суд БиХ треба да буде свјестан овога када буде о овоме одлучивао", закључио је Ђокић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана