Ђокић: РиТЕ "Угљевик" - ресурс који је потребан држави

Срна
Ђокић: РиТЕ "Угљевик" - ресурс који је потребан држави

УГЉЕВИК- Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да је Рудник и термоелектрана /РиТЕ/ "Угљевик" ресурс потребан држави и изразио увјерење да ово предузеће и у наредним годинама може да осигурава безбједност за сав електроенергетски систем у Републици Српској.

"Сви морају схватити да је енергетски развој Српске могућ уколико сви на једнак начин дају свој допринос", поручио је Ђокић у Угљевику, на обиљежавању Светог Стефана Дечанског - Дана и крсне славе РиТЕ "Угљевик".

Ђокић каже да се развој заснива на досљедној примјени политика које одређује Влада Републике Српске, те истиче да ће и овај колектив морати бити дио тога на још одговорнији начин.

"Надамо се да се технички проблеми који су се у овој години догодили неће више поновити. Ово је ресурс потребан држави, не једном граду, општини и Влада Српске ће досљедно инсистирати на примјени политика", рекао је Ђокић и најавио да ће Влада повећати одговорност свих запослених у РиТе "Угљевик".

Генерални директор "Електропривреде Републике Српске" /ЕРС/ Лука Петровић истакао је да је ово једна од најтежих година за угљевички гигант, али да ће упркос томе предузеће пословати позитивно.

"Потребно је направити озбиљне планове за његову ревитализацију, како бисмо овај објекат имали што дуже у употреби", рекао је Петровић и истакао да је израђен систем за одсумпоравање димних гасова и значајно унапријеђен рад овог система.

"Заинтересовани су многи људи, па и Словенци који овдје имају арбитражни спор, да наставе улагање у овај пројекат. То ће бити тема наредних мјесеци, да се виде могућности очувања постојећег погона и његове виталности, али и могућности за изградњу замјенског блока и нема разлога да се стане на тим плановима", рекао је Петровић.

Директор "Електропривреде Српске" изразио је очекивање да ће управа предузећа, заједно са радницима, радити на унапређењу рада РиТе "Угљевик" и у наредном периоду.

"Настојимо повећати плате оним радницима који стварно доприносе погонској спремности овог предузећа и да остваримо већу добит која би значила да је Влада Српске задовољна резултатима овог предузећа", поручио је Петровић.

Предузеће РиТЕ "Угљевик" важан је дио енергетског система Републике Српске и као таквог потребно га је додатно унапређивати и искористити огроман потенцијал који има, истакнуто је у саопштењу предузећа поводом обиљежавања славе.

Поздрављајући госте, извршни директор за опште и правне послове Слободан Марковић подсјетио је да у систему ЕРС-а, РиТЕ "Угљевик" учествује са 30 одсто, односно даје трећину укупне производње електричне енергије у Српској.

"Без обзира на велики број непланских застоја у овој години, задржали смо лидерску позицију у производњи електричне енергије у систему `Електропривреде Републике Српске`", истакао је Марковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана