Ђокић: Привредни развој - предуслов стабилности

Срна
Ђокић: Привредни развој - предуслов стабилности

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да је Привредна комора Српске за Владу најважнији партнер, а привредни развој Српске предуслов њене стабилности.

Ђокић је, након састанка у Бањалуци са предсједником Привредне коморе Републике Српске Пером Ђорићем, новинарима рекао да Влада Републике Српске уважава партнерство и са другима са којима има активан дијалог по привредним питањима, али да Комора има специфичну вриједност. 

"Захваљујући сарадњи, привреда Републике Српске је у сталном развоју. Резултати који се остварују у привреди Републике Српске нису занемариви и поред низа ограничења и проблема које имамо и негативног утицаја корона вируса на пословање привреде и индустрије", истакао је Ђокић. 

Он је рекао да је на састанку договорено да ресорно министарство и Привредна комора Републике Српске наставе заједно да дјелују на презентацији привредних потенцијала Српске и развијању интереса код потенцијалних домаћих и страних инвеститора, те да ће заједнички наступати приликом неких значајних посјета појединим земљама региона. 

Ђокић је рекао да је област снабдијевања електричном енергијом веома значајна за привреднике и индустрију у Републици Српској. 

"Желимо да охрабримо што више наших привредних субјеката да улажу у област енергетике, посебно у производњу енергије из обновљивих извора соларну енергију за властите потребе и потребе тржишта. Мислим да ће у наредном периоду доћи до интензивнијег развоја те врсте производње у Републици Српској", истакао је Ђокић. 

Он је рекао да ће ресорно министарство и Привредна комора заједно радити на развоју Програма енергетске ефикасности, те активно радити на помоћи бањалучком предузећу "Јелшингард - ливар", како би сачувало своју производњу. 

Ђокић је подсјетио да се тако дјелујући помогло бањалучком предузећу "Космос", које је данас очувано предузеће које се развија и приближено је намјенској индустрији Србије, умјесто да оде у стечај, како је то раније било планирано. 

"Привредни развој Републике Српске је предуслов стабилности Републике Српске. Сва друга прича како ће ту стабилност на неки други начин осигурати за мене није реална. Једино је реална да у реалном животу радимо и правимо резултате", закључио је Ђокић. 

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је новинарима да је на састанку било говора о производњи електричних аутомобила и законских рјешења која прате ту област у Републици Српској. 

Он је рекао да је било говора о предстојећој изради подзаконских аката који проистичу из Закона о гасу. 

Ћорић је рекао да га је Ђокић детаљно информисао о кретањима у области енергетике, изградњи нових енергетских објеката у Републици Српској.

Резолуција о систему плата - квалитетна иницијатива синдиката

Ђокић је оцијенио је данас да је добра и квалитетна иницијатива Савеза синдиката Српске о резолуцији о систему плата у Српској, да је треба озбиљно размотрити и да је увјерен да ће Влада то и учинити.

"Да ли се она може остварити онако како је само види синдикат, то не могу сада рећи. Морамо све аргументе ставити на сто и видјети да ли имамо услове да такву идеју реализујемо", рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Ђокић је рекао да се посебна пажња мора ставити на заштиту права радника, посебно на заштиту права у условима велике врућине и високе температуре.

"Апелујем на инспекцијске органе да ових дана посјете што више предузећа која своје радне активности обављају на отвореном, да предузму мјере и да виде да ли су радници довољно заштићени", истакао је Ђокић.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић сматра да сваку иницијативу треба разматрати и донијети практична и функционална рјешења која ће дати одређене резултате.

"Привреда Републике Српске, као и привреда свих земаља функционише на тржишној основи. Мислим да је овдје најбитније да се одреди неки минимум испод којег неке плате не могу ићи, односно за најједноставнија радна мјеста не може бити нижа плата, а да све остало буде препуштено тржишту", истакао је Ђорић.

Он је рекао да радна мјеста која дају већи допринос морају бити и више плаћена.

"Мој лични став је да нема плаћања по дипломама, већ плаћање према доприносу у раду", поручио је Ћорић.

Савеза синдиката Републике Српске усвојио је 1. јула резолуцију о систему плата у Српској којом се траже измјене законских и подзаконских прописа како би се плата утврђивала искључиво законом и колективним уговором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана