Ђокић: Област енергетике и гаса у надлежности ентитета

Срна
Ђокић: Област енергетике и гаса у надлежности ентитета

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић други пут покушава наметнути питање регулације гаса, те оцијенио да је ово још један у низу покушаја наметања закона који нема правног основа, јер су област енергетике и гаса у надлежности ентитета.

Ђокић је појаснио да Република Српска има Закон о гасу и сертификованог оператера транспортног система, што Федерација БиХ /ФБиХ/ нема.


"ФБиХ нема закон, има неку уредбу којом је регулисана област гаса и зато што не могу да ријеше тај проблем код себе, они сад покушавају да развале систем Републике Српске која је то већ ријешила врло квалитетно у складу са европским директивама и на законит и функционалан начин", рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо да ФБиХ нема снаге или не жели да донесе такво законодавство, па се иницијативама попут Бећировићеве жели изнуди посебан закон о гасу на нивоу БиХ, за шта не може бити сагласности Републике Српске.

Ђокић каже да се кроз Закон о преносу, регулатору и оператеру система електричне енергије може додати дио који се односи на гас.

"Ми смо на бази те идеје потписали изјаву 2019. године коју су потписали и тадашњи федерални премијер Фадил Новалић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић и два ресорна министра, те се усагласили да се са таквим законским рјешењем иде према Савјету министра и Парламентарној скупштини БиХ који би некако уредили област гаса и тиме омогућили да кажемо да смо трећи енергетскли пакет скоро у цијелости реализовали. То што они неће тако, то је њихов избор", нагласио је Ђокић.

Он је поручио да се Република Српска креће у складу са Уставом и законима којима је уређена ова област.

Ђокић је оцијенио да је Бећировићева активност којом је у процедуру упутио приједлог закона о транспорту природног гаса, регулатора и унутрашњем тржишту у БиХ "само пуцање у празно".

"Бећировић можда себи хоће да даје на некој важности и да проблематизују то питање, те измисли тезу да је за нешто опет крива Република Српска која као неће да донесе закон, а они имају право да иницирају доношење таквог закона", рекао је Ђокић, те истакао да је то једна бескрајна игра која траје у БиХ.

Он је навео да Предсједништво БиХ успоставља нову праксу рада да прегласају српског члана Предсједништва Жељку Цвијановић, која ће, како је рекао, издвојити мишљење и за њега тражити потврду од Народне скупштине Републике Српске гдје ће бити подржана.

Министар енергетике сматра да постоје много бољи начин на које се може уредити сектор гаса и електричне енергије, а не наметати нешто триковима.

"Мислим да је све ово циљано. Иза свега овога је план да се проблематизују питања и кажу да је Српска жфактор опструкцијеж и да не жели да се доноси законодавство функционално за ниво БиХ. Па не можете радити оно што вам није у надлежности", навео је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана