Ђокић: Наставак понижавања српских жртава

Срна
Ђокић: Наставак понижавања српских жртава

БАЊАЛУКА - Из Социјалистичке партије је саопштено да је пуцање на ненаоружане војнике ЈНА који су се мирно повлачили из касарне Тузле 15. маја 1992. године и слављење њихове смрти обиљежавањем некакве “одбране града” још један знак понижавања српских жртава у БиХ.

Лидер СП-а Петар Ђокић је рекао да треба запамтити тај страшни злочин на Брчанској малти, када су убијена 54 војника ЈНА и рањена 44.

“Овај догађај био је један од оних који су распалили рат у БиХ. Жртава Тузланске колоне се сјећамо са великом тугом и зато што дан њиховог страдања обиљежавамо само на мјесту гдје је спомен-костурница у Бијељини, без могућности да се, у миру и са поштовањем, поклонимо истинским херојима на мјесту гдје су положили своје животе”, рекао је Ђокић.

Он каже да се злочин касније наставио прогоном десетина хиљада Срба из ове регије.

“Као што нећемо дозволити да се жртве забораве, нећемо престати ни да захтијевамо правду за оне који су тада прекршили договор и запуцали на недужне младиће. Они ће морати да одговарају и ми се за то никада нећемо престати да боримо”, поручио је Ђокић.

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну. Тада су убијена 54 војника, а 44 су рањена.

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне “Хусинска буна”, извршен је из засједе.

Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а и Територијалне одбране, те “Зелених беретки”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана