Дјеца са Космета стигла у Српску

Срна
Дјеца са Космета стигла у Српску

БИЈЕЉИНА - У етно-селу Станишићи код Бијељине данас су дочекана српска дјеца са Косова и Метохије која ће у оквиру пројекта бањалучког Одбора за помоћ Србима на Космету седам дана боравити у Републици Српској.

Шест аутобуса са око 400 дјеце са наставницима дочекали су предсједник Одбора за помоћ Србима Косова и Метохије Милорад Арлов и потпредсједник Скупштине града Бијељина Миленко Митровић.

Арлов је навео да је ове године због пандемије у Српску стигло нешто мање дјеце него претходних година.

- Биће гости седам дана код својих вршњака и уживаће слободу Републике Српске коју они од свог рођења, нажалост, немају - рекао је Арлов.

Он је захвалио локалним заједницама у Републици Српској - Приједору, Челинцу, Прњавору и Шамцу, те Броду, Пелагићеву, Милићима, Брчком и Требињу, које ће сутра дочекати аутобусе са дјецом.

- Сутра ће нам доћи и један аутобус дјеце са Косова и Метохије са потешкоћама у развоју, који су наши посебно драги гости. Они ће доћи у пратњи родитеља из Удружења родитеља “Подржи ме” - рекао је Арлов, додавши да се за њих у Косовској Митровици гради центар “9. јануар” који ће захваљујући хуманости Републике Српске ове године бити завршен.

Арлов је захвалио свима који су учествовали у овом пројекту, који је један од најхуманијих.

- Наша мисија и порука овог пројекта је, што се већ и потврђује, да ова дјеца нађу на стотине пријатеља у Српској за цијели живот - нагласио је Арлов.

Потпредсједник Скупштине града Бијељина Миленко Митровић рекао је да се нада да се више никада неће поновити грешка да град Бијељина не прими дјецу са Косова и Метохије.

- Бијељина је имала довољно снаге да угости бар 50 дјеце. Бијељина град побратим са Гораждевцом и Пећи и ми смо веома лијепо и братски тамо дочекивани - рекао је Митровић.

Директорка Основне школе “Десанка Максимовић” из Косовске Каменице Јадранка Васић рекла је да су осјећања која преовладавају код дјеце и особља пелијепа, те да свега овог не би било да није људи великог срца какво имају људи Републике Српске.

Ово је девети пројекат “Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске”, који од 2012. године организује Одбор за помоћ Косову и Метохији.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана