Ђаковић: Очекује се смирење епидемије

Срна
Ђаковић: Очекује се смирење епидемије

ПРИЈЕДОР - Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изјавио је данас да у протекла два дана није било нових случајева заразе у Приједору и да је већина кластера или извора заразе стављен под контролу.

Ђаковић је истакао да се тренутно за још четири лица чекају резултати тестирања и да је у здравственим установама све под контролом.

“Ако не би дошло до неке нове трансмисије и ако се грађани буду придржавали ношења маски и неопходне физичке дистанце, очекује се могуће смирење епидемије на подручју града”, рекао је Ђаковић новинарима у Приједору након 54. сједнице Штаба за ванредне ситуације и најавио да ће се убудуће сједнице одржавати сваки други дан, ако нешто не би пореметило ситуацију.

Он је навео да су с епидемиолошког аспекта у Приједору биле три фазе - прва, фаза локалне трансмисије, трајала је најдуже и било је десетак заражених, затим друга, до 10. маја, до када је било укупно 22 заражених слиједом преноса између грађана који су одлазили у Оштру Луку и Бањалуку, те трећа након уласка вируса у болницу “Доктор Младен Стојановић” Приједор.

“Од 10. маја до данас се десило 30 новозаражених лица и то је највећи број. До данас није се могло утврдити да ли је вирус у болницу ушао од пацијената који су дошли у болницу или од здравствених радника, али се надамо да је и овај циклус заустављен”, истакао је Ђаковић.

Он је додао да је у кућној изолацији 56 лица, да је 1.860 изашло из здравственог надзора, а да је у ковид болници 13 пацијената из Приједора и по један из Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице и сви су стабилног здравственог стања, док је у изолацији у овом одјељењу једно лице за које се чека резултат теста.

“У протекла 24 часа 16 лица је санкционисано због неношења заштитне маске. Јуче је обављена дезинфекција јавних установа, а док се осуше вањски простори вршиће се и дезинфекција јавних површина”, најавио је Ђаковић.

Од почетка пандемије број заражених лица из Приједора је 52. Тренутно активних случајева је 23, опорављених 18, а умрлих 11.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана