Ђајић угостио породицу Драгана Цигана који је страдао спасавајући дјецу у Италији

Г.С.
Ђајић угостио породицу Драгана Цигана који је страдао спасавајући дјецу у Италији

ЧЕЛИНАЦ - Данас се навршава 14 година како је у италијанском граду Лидо ди Језоло погинуо Драган Циган из Бранешаца код Челинца, који је из усталасалог мора спасао двоје италијанске дјеце.

Тим поводом, професор др Владо Ђајић састао се са кћерком и супругом хероја из Бранешаца и уручио им значајну финансијску подршку, лаптоп и обећао сваки вид помоћи у будућности, пише Српскаинфо.

Др Ђајић је истакао да је поносан на херојски чин Драгана Цигана који је, иако невјешт пливач, скочио у море да спаси њему непознату дјецу, а да иза себе остави своје двоје дјеце.

– То је на све нас оставило веома снажан утисак. Не постоје ријечи којима могу да опишем понос који осјећамо. Његова породица у мени има и увијек ће имати истинског пријатеља и биће им пружен сваки вид неопходне подршке у будућности. Оно што ми можемо урадити је у сваком случају мало, у односу на Драганову жртву – рекао је др Ђајић, коме се Драганова супруга Дијана захвалила на помоћи и уважавању, те нагласила да је веома ганута овим чином.

– Мало је људи који су се ових година јављали да питају како живе Драганова дјеца. Недавно сам постала бака, пошто је старија кћерка добила дијете и јако сам срећна због тога, а истовремено јако тужна што мој Драган није дочекао унуче – рекла је Дијана Циган.

Драган Циган је са нестанком у вировима ријеке Кортелезо и Јадранског мора, ушао у легедну. Читава Италиија је знала његово име. Постхумно је одликован од стране тадашњег премијера Ђорђа Наполитана највишим италијанским цивилним признањем "Златним орденом части" и "Споменицом за незапамћено херојство и хумано дјело". У Лидо ди Језолу је добио и улицу са својим именом, а у току је и снимање документарног филма о њему. Такође, његова породица је добила стан од групација грађевинских предузећа "Унион Лаворо" уз новчану помоћ покрајине Венето гдје је Драган становао, радио и гдје је окончао живот. Такође, кћеркама су додјељене стипендије за школовање које су користиле до прије неколико година.

Данас супруга и млађа кћерка живе од Дијанине плате коју прима као радница на одржавању хигијене у Пољопривредној школи у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана