Ђајић: У наредних створени услови за трајно рјешење проблема гријања

ГС
Foto: РТРС

БАЊАЛУКА- Генерални директор Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Владо Ђајић изјавио је да су данашњим потписивањем уговора са аустријском компанијом "Вамед" створене претпоставке за трајно рјешавање проблема гријања у овој здравственој установи.

Ђајић је истакао да су котлови за гријање стари више од 40 година због чега је често долазило до кварова и престанка гријања.

"Овакви котлови се више не производе и не постоје резервни дијелови за њих. Ми смо прије пар година кренули у рјешавање овог проблема, али законске процедуре и провођење међународног тендера су онемогућиле да ово ријешимо прије", рекао је Ђајић новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, захваљујући упорном раду руководства УКЦ-а и потписивањем уговора створени су услови да се за 18 мјесеци ријеше питања гријања, хлађења и кухиње на УКЦ-у.

Ђајић је додао да је формиран тим за надгледање радова, уз очекивање да ће све бити ријешено у предвиђеном року.

Директор аустријске компаније "Вамед" Маркус Болнар Норденкамф рекао је да ова фирма дјелује на тржишту БиХ већ 15 година.

"Један од најважнијих пројеката овдје у Бањалуци је пројекат реконструкције УКЦ-а из 2018. година, а такође изводимо пројекте у Тузли и Бијељини", подсјетио је Болнар.

Он је додао да је фирма "Вамед" посвећена извођењу пројеката гријања по најбољим стандардима када је ријеч о здравству.

Болнар је истакао да дио пројекта укључује рехабилитацију гријања и хлађења, као и кухиње како би се обезбиједило функционисање ових дијелова болнице.

Ђајић је подсјетио да је у току и реконструкција водова и мокрих чворова Клинике за гинекологију и педијатрију и Клинике за инфективне болести, те да је расписан тендер за нови намјештај.

"Вриједност ове реконструкције је негдје око 1.600.000 КМ", рекао је Ђајић.

Пројекат "Пројектовање, реконструкција, доградња и опремање објекта Техничко-економског блока УКЦ Републике Српске" биће финансиран из средстава Европске инвестиционе банке, а вриједност уговора је 14.950.000 евра, раније је саопштено из УКЦ-а.

УКЦ-е је у јесен 2021. године преузео документацију од Министарства здравља и социјалне заштите, те је у априлу 2022. године добијена финална сагласност на тендерску документацију.

УКЦ Републике Српске уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске у наредном периоду кренуће и у реализацију фазе 2 пројекта којом ће, осим гријања, бити обухваћен већи дио грађевинских радова, као и остале инсталације како би објекат био у потпуности реконструисан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана