Ђаци другог разреда упознаваће дигитални свијет из више углова: Од уређаја у домаћинству до опасности на интернету

Милијана Латиновић
Ђаци другог разреда упознаваће дигитални свијет из више углова: Од уређаја у домаћинству до опасности на интернету

БАЊАЛУКА - Ученике другог разреда основне школе од септембра у клупама чека нови предмет дигитални свијет, а осим о изгледу и употреби уређаја у домаћинству, на часовима ће учити и како да комуницирају и заштите се у случају контакта са непримјереним дигиталним садржајем или непознатим, злонамјерним особама.

С обзиром на то да су ученици од малих ногу свакодневно у контакту са дигиталним уређајима, у Републичком педагошком заводу истичу да је веома важно да се на прави начин знају односити према њима и да их правилно користе, на безбједан начин.

- Ученици ће на часовима учити о њиховом изгледу, дигиталним уређајима у домаћинству и различитим занимањима, комуникацији помоћу дигиталних уређаја и њиховој примјени у свакодневном животу, као и у здрављу, те о помоћи у случају контакта са непримјереним дигиталним садржајем, непознатим, злонамјерним особама или онима које комуницирају на неприхватљив начин и слично - појашњавају у заводу за “Глас Српске”.

Додају да ће наставници за извођење наставе користити приручник, јер ће уџбеници за овај, али и све остале нове предмете, бити обезбијеђени када почне примјена новог програма и када на основу њега буду предложени нови уџбеници.

- За извођење наставе из нових предмета наставници ће добити смјернице и упутства на савјетовањима и семинарима које организује Републички педагошки завод од 16. до 31. августа - појаснили су у заводу.

Директори основних школа у Српској за “Глас” истичу да немају много детаља о новинама које чекају основце у септембру, али поздрављају увођење овог предмета с обзиром на то да су ђацима путем интернета и дигиталних технологија доступни разни садржаји.

- Уколико се дјеци прошире сазнања о садржајима који им се нуде кроз дигитални свијет, она ће знати како да се чувају свега што је негативно, те како да на прави начин искористе технологије за надоградњу знања - рекла је директорица Основне школе “Никола Мачкић” Доња Превија, Рибник, Ивана Савић. Она је изразила наду да ће часови од јесени поново трајати 45 минута како би наставници имали довољно времена за све нове лекције.

- Надам се да ће епидемиолошка ситуација остати стабилна јер и те како се осјети недостатак тих 15 минута у организацији наставе - рекла је Савићева.

Бенефите од новог предмета очекује и директор ОШ “Десанка Максимовић” у Трну Радослав Савановић који је увјерен да ће се просвјетари добро снаћи иако нема уџбеника за овај предмет, јер је у разредној настави доста млађег кадра.

- Дигитални свијет је свуда око нас, живимо у доба дигитализације и вјерујем да ће се и без уџбеника добро снаћи и учитељи и ђаци. Заштита дјеце на интернету и друштвеним мрежама сигурно је један од разлога за увођење тог предмета - истакао је Савановић.

И основце виших разреда очекују новине од идуће школске године, па ће тако предмет демократија из шестог бити пребачен у девети разред, а предмети природа и друштво спајају се у један у петом разреду. Петаке и шестаке очекује више часова физичког и здравственог васпитања као и програм из тог предмета усклађен са узрастом дјеце.

- Ученици који су у школској 2020/21. години били шести разред више у основној школи неће имати предмет демократија и људска права јер су га имали у том разреду - појаснили су у Републичком педагошком заводу.

Припреме

У Републичком педагошком заводу истичу да се новине у образовању уводе постепено већ 20 година.

- О свим промјенама школе су обавјештаване на вријеме. У предлагању промјена учествују стручни тимови који су састављени од наставника из основних школа, професора из средњих школа и са факултета. Са свим упутствима за извођење наставе у наредној школској години наставници ће бити упознати на савјетовањима у другој половини августа као што је то рађено свих претходних година и свима ће бити омогућено да се спреме до почетка школске године - истакли су у заводу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана