“Дивљи” превозници отимају путнике

Данијела Бајић
“Дивљи” превозници отимају путнике

БАЊАЛУКА - Нелегални комби превоз путника из Републике Српске и ФБиХ у земље Европске уније посљедњих дана узео је маха, због чега су аутобуски превозници, који стицајем околности раде смањеним интензитетом, запријетили блокадом граница уколико надлежни тај проблем не ријеше до краја октобра.

“Дивљи” превозници, према ријечима регистрованих фирми из Српске, користе ситуацију са пандемијом вируса корона, не марећи ни за здравље путника. Предсједник Скупштине Удружења саобраћаја и веза при Привредној комори РС Дејан Мијић истакао је да аутобуси из Српске, који су до прије појаве вируса корона свакодневно саобраћали до Србије, Црне Горе, Аустрије и Њемачке, сада иду једном или два пута седмично, док путника готово да нема.

- За то вријеме комбији са страним таблицама, које возе наши држављани, свакодневно превозе путнике преко границе. Само из Бањалуке дневно крене најмање десет комбија пуних путника за Словенију, Аустрију, Њемачку и Швајцарску.  Они мање-више без проблема прелазе границу, нико их не контролише, јер нису регистровани као превозници - казао је Мијић.

Додао је да томе треба што прије стати у крај јер, осим што доводе у питање рад легалних превозника, угрожавају и безбједност путника, који се возе и по неколико часова у мањем возилу, гдје је већи ризик од заразе вирусом корона.

- У аутобусе може ући ограничен број путника, док комби капацитета 8+1 вози дупке пун. Ова врста нелегалног превоза од рата није била развијена као што је то у посљедњих мјесец дана - рекао је Мијић.

Надлежнима су, каже, дали рок од мјесец да ријеше проблем или ће у противном предузети радикалније мјере.

- Имамо обећања надлежних са ентитетских нивоа да ће инспекције предузети мјере. Надамо се да ће октобар бити мјесец борбе против нелегалног превоза. Заједнички став свих превозника је да се, ако се проблем не ријеши кроз мјесец дана, крене у радикалније мјере, а могуће су чак и блокаде граничних прелаза. Гранична полиција БиХ овај проблем може ријешити у дану, јер имају евиденцију свих комбија који свакодневно прелазе границу - тврди Мијић.

У Инспекторату РС истакли су да је нелегални превоз путника велики проблем.

- Област међународног превоза регулисана је прописима који су у надлежности институција БиХ, а којим није обухваћен нелегални превоз путника који врше грађани путничким возилима - истакли су у Инспекторату.

Додали су да је, иако контролни органи у БиХ немају “алате” прописане наведеним законом, с циљем заштите јавног и интереса трећих лица, инспекција Српске свакодневно на терену и примјењује репресивне мјере, а у складу са овлашћењима из Закона о инспекцијама РС и материјалног прописа. Са проблемом је упознат и министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић, који је на недавном састанку са превозницима обећао да ће бити предузете све активности на спречавању нелегалног превоза путника у међународном и међуентитетском саобраћају.

Контрола

Републичка саобраћајна инспекција у првих осам мјесеци 2020. године у свим областима извршила је 675 контрола. У 171 случају поступајући инспектори уочили су одређене неправилности.

- С циљем отклањања пропуста, субјектима је изречено 75 управних мјера, док је због почињених прекршаја издато 189 прекршајних налога у вриједности од око 103.000 КМ - казали су у Инспекторату.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана