Дискриминација - Горући проблем Рома

Срна
Дискриминација - Горући проблем Рома

САРАЈЕВО - Роми у БиХ се и данас суочавају с кршењем основних права - социјалних, економских и културних, иако су остварени бројни помаци с циљем пуног укључивања Рома у све друштвене токове, првенствено у контексту успостављања законодавног и институционалног оквира, саопштено је из Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ.

Поводом 8. априла, Међународног дана Рома, ВСТС БиХ истиче да приступ правди мора бити једнак за све грађане пред судом, а однос носилаца правосудних функција према свим корисницима правосудног система мора бити једнак без обзира на поријекло, расу, пол, доб, вјеру, националност, друштвени или економски статус.

С обзиром да је проблем дискриминације истакнут као један од горућих проблема са којима се Роми суочавају, ВСТС је, у оквиру Пројекта "Унапређење ефикасности судова и одговорности судија и тужилаца у БиХ – друга фаза", који финансира Влада Шведске, извршило анализу предмета дискриминације на судовима у БиХ.

На основу резултата ове анализе, ВСТС је извршио допуну Система за аутоматско управљање предметима - ЦМС систем како би се омогућило свеобухватно прикупљање података о облицима, врстама и основама дискриминације у правосуђу БиХ.

Неуједначена судска пракса у овој области, као и недовољно разумијевање појединих института Закона о забрани дискриминације, указали су и на потребу додатне едукације судија и запослених који врше унос података у ЦМС систем, због чега ВСТС планира провести одговарајуће обуке, којима ће се носиоци правосудних функција и правосудно особље додатно едуцирати о значају и начину уношења података, који се односе на дискриминацију.

Унапређење начина уношења и прикупљања података омогућава идентификовање и отклањање евентуалних проблема у правосуђу БиХ када је ријеч о поступању у предметима дискриминације што омогућава приступ правди за све грађане БиХ.

ВСТС настоји да се програмима обуке и стручног усавршавања ентитетских центара за едукацију судија и тужилаца обухвате одговарајуће обуке/семинари, са циљем упознавања носилаца правосудних функција са положајем и потребама припадника рањивих група, као равноправних корисника правосуђа, те пружања адекватне помоћи и подршке у остварењу њихових права.

Међународни дан Рома обиљежава се 8. априла од 1971. године, у сјећање на први Свјетски конгрес Рома у Лондону гдје су се први пут сусрели представници Рома из 25 земаља и основали Ромску унију.

Тог дана изабрани су ромска застава и службена химна и одлучено је да се измијене сви увредљиви називи њиховог народа са ријечју Ром што у преводу са ромског језика значи човјек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана