Дијаспора и странци разграбили возила у рентакар агенцијама

Јана Кезић
Дијаспора и странци разграбили возила у рентакар агенцијама

БАЊАЛУКА - У рентакар агенцијама широм Српске задовољно трљају руке и кажу да су овом сезоном и више него задовољни, јер ни поскупљење од око 20 одсто током љетних мјесеци није утицало на потражњу аутомобила за изнајмљивање.

Већину клијената, како кажу, чинили су странци, али и наши људи који из дијаспоре дођу у родни крај, па им треба превозно средство.

У рентакар агенцији EXPRES из Бањалуке кажу да су им сва возила током протеклих мјесеци била скоро па стално издата.

 - Ова сезона је била фантастична. Цијене су од прошле године скочиле за неких 10 до 20 одсто. Ми смо се водили према томе какве су оне код осталих на тржишту - казали су у овој агенцији додајући да се цијена изнајмљивања аутомобила креће од 50 до 70 марака са ПДВ-ом по дану. Међу клијентима су доминирали странци који, како кажу, возила преузимају на аеродрому у Маховљанима и то углавном она са мањом потрошњом горива.

Љетном сезоном задовољни су и у бањалучком “Ауто ренталу”, гдје кажу да су јун, јул и август ударни мјесеци. Цијена изнајмљивања зависи од класе возила, а најјефтинија су 60 марака по дану, ако се рента за период до три дана.

- За три до седам дана цијена је 55 марака дневно, док је за седам до 15 дана потребно издвојити 50 марака по дану. Што више дана се узима возило, буде мања цијена - казали су у овој агенцији додајући да аута већином узимају странци и наши људи из иностранства.

И у рентакару “DD Drive” из Бањалуке су рекли да су подигли цијене својих услуга у односу на прошлу годину.

- Задовољни смо сезоном која је на измаку, а ово љето су највише узимана јефтинија аута - рекли су у овој агенцији додајући да цијена најма у просјеку износи од 35 до 40 евра по дану.

Да су протеклом сезоном задовољни и на крајњем југу Српске, потврђују у рентакар агенцији “Анис” из Требиња, гдје дневни најам мањег аута у просјеку кошта 70 КМ.

- Имамо велики број возила која су нам како у дугорочном, тако и у краткорочном најму, а посједујемо и велики број комби возила. Клијенти су ове сезоне највише тражили већа возила, поготово вишечлане породице - казали су у “Анису” додајући да су цијене од лани скочиле за десет одсто због поскупљења резервних дијелова.

У агенцији “Нешковић” из Бијељине кажу да су због повећања свих трошкова морали повећати и цијену услуга.

- Највећи број наших клијената долази из Аустралије, Канаде и Америке, па им је најбитнији био аутоматски мјењач, без обзира на величину аута - казали су у овом рентакару.

Осигурање

У рентакар агенцији EXPRES кажу да су клијенти њиховим возилима путовали и у Грчку, Хрватску, Словенију, а цијена, иако се иде преко границе, остаје иста.

- Наша сва возила су каско осигурана, али ако ауто дође оштећен, а клијент на вријеме није пријавио, онда се на основу процјене штете овлашћених лица тражи надокнада. Ако ни то не иде, онда се иде на суд, али таквих случајева до сада нисмо имали - рекли су у овој агенцији.

У агенцији “Нешковић” кажу да су се током протеклих година суочавали и са крађом изнајмљених аута, али су сва каско осигурана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана