Дигитални свијет пун замки

Јана Кезић
Дигитални свијет пун замки

БАЊАЛУКА - Дигитални свијет је пун изазова и разних опасности, а да људи тога нису ни свјесни, због чега је потребно константно радити на едукацији с циљем стицања додатних вјештина приликом коришћења и дијељења медијског садржаја.

Истакнуто је то јуче на дебати под називом “Медијска и информациона писменост: савјесно и одговорно друштвено дјеловање и учествовање”, одржаној на Факултету политичких наука у Бањалуци, поводом обиљежавања Недјеље медијске и информационе писмености.

Професорица на Факултету политичких наука у Бањалуци Драгана Трнинић казала је да факултет већ трећу годину заредом обиљежава ову недјељу, јер на тај начин доприноси промоцији медијске писмености.

- Сваке године нам је у фокусу нека посебна вјештина из ове широке палете, а које су значајне у данашњем глобалном и дигиталном окружењу. Овај пут смо у фокус ставили несавјесно и неодговорно друштвено дјеловање и учествовање - казала је Трнинићева. Баш за ту тему одлучили су се, како каже, јер је и УНЕСКО-ова главна тема обиљежавања Недјеље медијске и информационе писмености “Опште добро за све”.

- Сви смо, нажалост, веома често изложени различитим изазовима у дигиталном окружењу, а да при томе нисмо медијски едуковани. Наши студенти се свакодневно сусрећу са бројним изазовима и свакако су им потребне додатне вјештине приликом коришћења и дијељења медијског садржаја - казала је Трнинићева.

Додала је да људи врло често приликом коришћења медијских садржаја забораве на одговорност у дигиталном свијету.

- Понашамо се поприлично неодговорно, прије свега, код дијељења садржаја у којем се не наводе извори и дијељењу експлицитних фотографија - казала је Трнинићева додавши да су едукације, прије свега, намијењене студентима и младима, а потом и свим осталим припадницима друштва.

Савјетник министра саобраћаја и веза РС Жељко Гребић казао је да је министарство одавно увидјело значај медијске писмености и да већ неколико година спроводи разне активности чији је циљ да побољшају медијску писменост грађана.

- За ову годину предвиђена је акција јачања медијске писмености код дјеце и већ смо предузели кораке. Први је био расписивање јавног позива за основне школе, требало је да напишу пројекте на тему медијске писмености и ангажовали смо наставнике и дјецу који су требали да увиде значај самог пројекта. Оне најбоље смо наградили - казао је Гребић додавши да се у другом дијелу кампање обучава научнонаставно особље, а одзив је одличан.

Студенткиња на Факултету политичких наука у Бањалуци Јована Ивановић истакла је да је факултет учинио велики корак када је у питању медијско описмењавање омладине.

- Сматрам да ће се овим пројектом одговорност подићи на што већи ниво, што је кључно када је у питању медијска писменост и приступ медијском садржају. Треба да будемо одговорни - казала је Ивановићева.

У дебати са студентима учествовале су и професорица на Факултету политичких наука Анђела Купрешанин Вукелић, као и главна и одговорна уредница “Независних новина” Сандра Гојковић Арбутина.

- У мору информација и медија, као и све већој доминацији друштвених мрежа изузетно је важно константно едуковати јавност, младе поготово, на који начин да траже информације и коме да вјерују. Треба да трагају и информишу се из више извора, али импресум је тај који даје релевантност и озбиљност сваком медију - истакла је Гојковић Арбутина.

Веб-страница

Стручна савјетница у Одсјеку за емитовање у Регулаторној агенцији за комуникације БиХ Сања Докић Мрша на дебати је презентовала одређене смјернице о коришћењу медија и информационо-комуникационих технологија и о количини времена које дјеца проводе пред екраном.

- Регулаторна агенција за комуникације у сарадњи са УНЕСКО-ом покренула је нову веб-страницу “медијскаписменост.ба”, а спроведена су и бројна истраживања, међу којима бих истакла истраживање о медијским навикама одраслих у БиХ. У питању је прво свеобухватно истраживање ове врсте које је спроведено у земљи - казала је Докић Мрша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана