Деташмане за рад у Њемачкој добило 28 привредних друштава из Српске

Милијана Латиновић
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - У Привредној комори РС данас су додијељени деташмани за рад у Њемачкој за 28 привредних друштава из Српске.

Укупан контингент деташмана за БиХ износи 2.000 дозвола мјесечно, од чега Српској припада 666, односно једна трећина. Деташман и су додијељени за деташманску  2022/2023. годину.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је да је међу 28 пријављених предузећа, седам нових.

- Деташманска година траје од 1. децембра текуће године до 30. септембра идуће. Важно је истаћи да су ово све веома успјешна предузећа, међу којима је 21 који су и лани користили деташмане и имала приход у Српској од око 190 милиона марака, док су у Њемачкој остварили приход од око 56 милиона марака. Ова предузећа запошљавају око 2.300 радника и можемо рећи да смо кроз ове фирме имали директно извоз око 56 милиона марака  - истакао је Ћорић, нагласивши да очекује да ће у новој деташманској години ови резултати бити далеко већи.

Представник привредног друштва "Враница", које већ дуже вријеме користи деташмане,  Ненад Станишљевић појаснио је да захваљујући деташманима, привредна друштва из Српске у Њемачкој ангажују раднике којима се порези и плата исплаћују по њемачким законима, док им се доприноси уплаћују овдје.

- Протеклу годину обиљежила је пандемија, проблеми са визирањем али је посла било. Запослени раде девет мјесеци тамо, па се враћају овдје три мјесеца - рекао је Станишљевић, који је и предсједник Комисије за додјелу деташмана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана