Десет штићеника "Даун синдром центра" примили прву дозу "фајзера"

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Десет штићеника "Даун синдром центра" из Бањалуке, Лакташа, Приједора и Котор Вароша примили су данас у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске прву дозу "фајзер" вакцине против вируса корона.

Генерални директор УКЦ-а Републике Српске Владо Ђајић, који је амбасадор лица са Дауновим синдромом и који је организовао данашњу акцију, истакао је да се УКЦ поред лијечења од ковида 19 бави и превенцијом овог обољења, а најбоља превенција је вакцинација. "Данас смо вакцинисали моје другаре, особе са Дауновим синдромом. Циљ нам је да не дозволимо да ни један од наших другара и чланова Даун синдром центра не оболи од ковида 19 и пресрећан сам што су они то схватили и што су се одазвали да приме вакцину", рекао је Ђајић.

Он је рекао да је његова улога као амбасадора да помогне лицима са Дауновим синдромом, али је додао да су и они помогли њему, јер сада на живот гледа другачије, односно уз њих је "прогледао". "Од њих сам научио да смо ми можда од њих способнији моторно и у покретима, али су пуно способнији од нас у оном што је можда и битније, а то су емоције, радост и уживање у животу", рекао је Ђајић.

Он је поручио свима да уживају у ономе што имају онакви какви јесу, а не да тугују за оним што нису и што немају. Директор "Даун синдром центра" Зоран Јелић захвалио се Ђајићу, који је 2019. године на УКЦ представио особе са Даун синдромом са њиховом представом "Мали принц", одакле је почело рушење предрасуда и ставова о овим особама.

"Захваљујући амбасадору Ђајићу они више нису особе са Дауновим синдромом, већ су постали дјеца сунца", рекао је Јелић. Он је апеловао на родитеље са Дауновим синдромом да престану размишљати на начин да тврде оно што не знају, да гарантују оно што су чули од људи који нису квалификовани. "Морамо вјеровати овим људима који воде рачуна о нама и прије вакцине и послије вакцине, молим све родитеље да се одазову, јер је ово једина могућност да опстанемо и да живимо даље", рекао је Јелић.

Он је подсјетио да је амбасадор особа са Дауновим синдромом Владо Ђајић током претходне двије године организовао неколико онлајн радионица здравственог и рехабилитационог облика у које су биле укључене и особе из ЕУ и региона. Штићеник "Даун синдром центра" двадесетседмогодишња Николина Савић из Приједора захвалила је Ђајићу што је организовао данашњу акцију и што је уз особе са Даун синдромом.

"Данас смо дошли да се вакцинишемо од короне. Немојте изаћи из куће без маске, то је опасна болест. Чим ово прође ићи ћемо да обиђемо пуно тога. Пуно похвала доктору Ђајићу што је све ово омогућио за нас дјецу сунца“, рекла је Савићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана