Дервента: Обиљежено 29 година од убиства српских заробљеника

Срна
Дервента: Обиљежено 29 година од убиства српских заробљеника

ДЕРВЕНТА - У Дервенти је данас обиљежено 29 година од погибије осам српских заробљеника из овог мјеста који су изгубили живот док су копали ровове за потребе хрватских снага.

На копању ровова погинули су Ненад Панзаловић, Жељко и Раде Бокур, Вујадин Љубојевић, Саво Павловић, Драган Грбић, Миро Јовичић и Милорад Гуњевић.

Парастос је служен и вијенци положени испред споменика на раскрсници путева Горња Лупљаница - Велика Сочаница - Дажница /Томасово брдо/.

Предсједник Удружења ратних заробљеника општине Дервента Драго Кнежевић указао је на чињеницу да до данас нису подигнуте оптужнице против оних који су криви за смрт заробљеника.

"Уназад два-три мјесеца имао сам састанак са замјеником главног тужиоца БиХ који ми је пренио радосну вијест да Тужилаштво почиње да ради на случају жТомасово брдож, гђе су погинули заробљени и то по командној одговорности. Да се утврди ко је наредио да се заробљеници изведу између двије ватре, односно на борбену линију да копају ровове", рекао је новинарима Кнежевић.

Он је додао да је од замјеника главног тужиоца БиХ добио информацију да ће бити подигнуте и оптужнице за силовање жена на Чардаку.

"Немам информацију и нисам могао сазнати о којем се броју жена ради, јер то не иде у јавност. Радује нас да је коначно почела правда да се тражи. Што се тиче нас преживјелих заробљеника бићемо спремни да свједочимо и борићемо се да докажемо праву истину, да се иза решетака нађу они који су то заслужили", рекао је Кнежевић.

Он је подсјетио да је 15 логораша на данашњи дан одведено да копају ровове на Томасовом брду, гђе је осам погинуло, а седам тешко рањено.

"Они су доведени на прву борбену линију да копају ровове из логора који су били раније формирани на подручју дервентске општине, гђе су стравично мучени и над њима су се иживљавали на разне начине", рекао је Кнежевић.

Парастос је служен и за двојицу заробљеника убијених у бившем Дому ЈНА у Дервенти Благоја Ђураша и Чеду Ћудића, те положени вијенци и прислужене свијеће код спомен-плоче која се налази на садашњем Центру за културу.

Вијенац испред спомен-плоче на Центру за културу положили су шеф Одсјека борачко- инвалидске заштите града Дервента Станиша Микеревић, предсједник Скупштине града Дервента Мирко Земуновић, делегације Удружења ратних заробљеника и Градске борачке организације, те представници политичких партија.

Организатор обиљежавања је било Удружење ратних заробљеника општине Дервента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана