Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине

Г.С.
Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине

.

I

На подручјима српских аутономних регија и области и других српских етничких цјелина у Босни и Херцеговини, укључујући и подручја на којима је српски народ остао у мањини због геноцида који је над њим извршен у Другом свјетском рату, а на основу плебисцита одржаног 9. и 10. новембра 1991. године на коме се српски народ изјаснио за останак у заједничкој држави Југославији, оснива се и проглашава

 

РЕПУБЛИКА СРПСКОГ НАРОДА БОСНЕ И

ХЕРЦЕГОВИНЕ

 

II

Република се налази у саставу савезне државе Југославије као њена федерална јединица.

 

III

Територијално разграничење са политичким заједницама других народа Босне и Херцеговине, као и разрјешење других међусобних права и обавеза, извршиће се мирним путем и договорно, уз уважавање етничких, историјских, правних, културних, економских, географских, комуникационих и других битних критеријума и уз поштовање принципа и правила међународног права.

 

IV

Основе друштвеног, политичког и државног система Републике уредиће се њеним уставом.

 

V

Уставом Републике гарантоваће се пуна равноправност и једнакост народа и грађана пред законом и заштита од било ког облика дискриминације.

 

VI

До избора и конституисања нових органа и институција који ће бити установљени уставом Републике, функције државних органа у Републици обављаће садашња Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини и Министарски савјет.

 

VII

Сједиште органа Републике је у Сарајеву.

 

VIII

До доношења устава, закона и других прописа Републике, на њеном подручју ће важити савезни прописи, као и прописи досадашње СР Босне и Херцеговине, осим оних за које Скупштина српског народа утврди да су у супротности са савезним уставом.

 

IX

Органи власти досадашње СР Босне и Херцеговине представљаће заједничке органе националних заједница у прелазном периоду, до коначног територијалног разграничења и разрјешења других права и обавеза. У прелазном периоду заједнички органи консензусом доносе неопходне одлуке и акте.

 

X

Ова Декларација ступа на снагу даном доношења, а увешће се у живот даном евентуалног признавања независности Босне и Херцеговине. Увођење Декларације у живот одложиће се на неодређено вријеме под условом да захтјев за признање независности Босне и Херцеговине његови подносиоци повуку до 15. јануара 1992. године.

 

XI

Декларација ће се објавити у “Службеном гласнику српског народа у Босни и Херцеговини”.

 

Предсједник

Скупштине српског народа

у Босни и Херцеговини,

мр Момчило Крајишник

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана