Давидовић: Његовати културу сјећања на невине жртве

Срна
Давидовић: Његовати културу сјећања на невине жртве

БАЊАЛУКА - Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић је поводом обиљежавања Међународног дана сјећања на жртве Холокауста упутио јеврејским општинама у Републици Српској писмо подршке у коме се указује на важност његовања културе сјећања на невине жртве.

У писму се наводи да се Секретаријат придружује институцијама које широм свијета указују на важност културе сјећања како се мрачна прошлост никада не би поновила.

"Када је Генерална скупштина УН 2005. године усвојила резолуцију о обиљежавању Међународног дана сјећања на жртве Холокауста, обавезала је све нас да свједочимо о страдању шест милиона Јевреја у покушају нацистичке Њемачке и њених сарадника током Другог свјетског рата да један народ избришу из историје", наводи се у писму.

Давидовић је навео да је дан када је Совјетска армија 1945. године ослободила највећи нацистички концентрациони логор Аушвиц – 27. јануар прилика да се младе генерације подсјете на срамне лекције из прошлости и страшне посљедице мржње према једном народу како би зло остало у прошлости заувијек, саопштено је из Секретаријата за вјере.

"Обавеза свих нас је да истину о невино страдалима преносимо са кољена на кољено, чувамо сјећање на жртве Холокауста и његујемо добре односе и поштовање међу народима различитих традиција и култура у интересу трајног мира", закључио је Давидовић.

Он је писмо подршке упутио јеврејским општинама у Српској, Јеврејској општини Бањалука и Јеврејској општини Добој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана