Данас почиње Средопосна недјеља: Не изговарајте ове ријечи и поштујте обичаје који штите и доносе успјех у живот

ГС
Данас почиње Средопосна недјеља: Не изговарајте ове ријечи и поштујте обичаје који штите и доносе успјех у живот

Учетвртој недјељи Часног поста, која означава средину Великог поста, црква слави узвишени примјер испосничког живота који представља преподобни Јован Лествичник.

Лествичник је читав пут духовног живота представио у својој чувеној књизи "Љествица духовна, која узводи на небо" и на примјеру сопственог изузетног подвижничког живота пружио узор како треба пролазити тим путем.

То је спис састављен из тридесет поука: као што је потребно да човјек проживи тридесет година од свог рођења како би постао зрео, по мјерилима оног доба, тако је и монаху потребно да прође тридесет ступњева у свом подвигу да би достигао савршенство.

Лествичник је живио у шестом вијеку, а потиче из Сирије или Палестине. Највећи дио монашког живота је провео у манастиру св. Катарине на Синају. Био је толико духовно даровит, као да је хиљадугодишњак. Повукавши се у пустињу близу манастира, у њој је провео четрдесет година, у посту и богомислију.

Ова недјеља назива се и Средопосна јер је средина Часног поста. То значи да је до празника над празницима Васкрсења Христовог, преостало онолико дана, колико је протекло дана од почетка поста до ове сриједе.

Средопосна недјеља има велики значај у нашем вјерском и обичајном календару. У склопу припрема за Благовести, ове недјеље треба обратити пажњу да се не изговарају ружне ријечи, чак ни у шали. Обичај је да се дијете или човјек који изговоре ружну ријеч сами ударе благо по уснама уз ријечи "Ова уста неће говорити ружно".

Ове недјеље, осим уздржавања од ружних ријечи, треба много радити. Вјерује се да ће Бог наградити оне који се посебно истакну марљивошћу у школи и на послу. Зато ће ове недјеље поља бити пуна земљорадника од јутра до сумрака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана