Далибор Павловић, градоначелник Приједора: Министарство просвјете да учествује у санацији зграде Гимназије у Приједору

Срна
Далибор Павловић, градоначелник Приједора: Министарство просвјете да учествује у санацији зграде Гимназије у Приједору

ПРИЈЕДОР - Градоначелник Приједора Далибор Павловић изјавио је данас да је Министарству просвјете и културе Репубике Српске упућен допис да размотре начин финансирања оштећења зграде приједорске Гимназије насталих у земљотресу, након што је град финансирао хитну санацију крова тог објекта.

“Још нисмо добили адекватну информацију да ли и када ће ресорно министарство почети да финансира санацију штете. Ових дана ћемо поново ступити у контакт са Министарством да видимо постоје ли намјере, па да заједничким снагама покушамо да то ријешимо”, рекао је Павловић новинарима у Приједору након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације.

Павловић је подсјетио да је кров Гимназије саниран дан након земљотреса чиме је спријечено прокишњавање и додатна штета, а то је финансирао град.

“Настава у другом полугодишту одвија се само у приземљу гдје има шест учионица, а како у поподневној смјени има седам одјељења, тако се за по једно одјељење сваке седмице организује онлајн настава”, навео је Павловић.

Према његовим ријечима, Комисија за процјену штете од земљотреса до сада је прегледала 170 објеката од укупно пријављених 450.

“У градској зони нема објеката који нису условни за становање, то јесте којима је конструкција тако нарушена да постоји опасност за становање. Када је ријеч о сеоском подручју, у насељима Марини, Велико Паланчиште и Горњи Орловци, за сада, постоји укупно 10 објеката којима је нарушена конструкција, односно носиви зидови и греде. Комисија је утврдила да, по њиховом мишљењу, нису условни за становање, након чега ће грађевинска инспекција изаћи на терен и донијети адекватно рјешење”, навео је Павловић.

Он је најавио да Комисија наставља рад на терену и радиће све док не прегледа све што је пријављено.

“Тада ћемо имати и потпуну информацију о штети”, рекао је Павловић.

Хрватску је 29. децембра погодио снажан земљотрес, јачине 6,3 степена по Рихтеру. Епицентар је био три километара од Петриње, а потрес се осјетио у региону.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана