Цвитановић: Хрвати ће дати одговор 19. фебруара, ако пропадну преговори

Срна
Foto: Агенције

МОСТАР - Ванредно засједање Хрватског народног сабора (ХНС), кровне политичке организације хрватског народа у БиХ, биће одржано 19. фебруара када ће се Хрвати, ако пропадну преговори о измјенама Изборног закона, консолидовати и дати одговоре на све изазове, изјавио је данас предсједник ХДЗ-а 1990 Илија Цвитановић.

Цвитановић је рекао да је на данашњем састанку предсједника странака, окупљених око ХНС-а, усаглашен коначан приједлог измјена Изборног закона и дјелимичних измјена Устава који је послат преговарачима америчке и европске администрације, као и партнерима који учествују у преговорима. "То је минимум испод којег ХНС неће ићи, а унутар приједлога је начин избора чланова Предсједништва, Дома народа парламента БиХ и клуба Хрвата Дома народа Федерације БиХ.

То је заједнички, јединствен став и линија испод које нико од нас неће ићи", рекао је Цвитановић. Он је објаснио да је линија испод које се неће ићи легитимно представљање, конститутивност и равноправност народа, када се говори о измјенама Изборног закона. Цвитановић је напоменуо да, с друге стране, не постоји партнер који жели рјешење, већ континуирано "статус кво". "У разговорима се понашају као да уопште не разговарају желећи задржати статус кво да би се расписали избори без измјена Изборног закона. Па, ако то желе, добиће одговор", поручио је Цвитановић. Предсједник ХСС-а Марио Караматић рекао је да ће се за двадесетак дана, ако ништа, знати има ли ишта од БиХ или нема и ту ће завршити причу о њеној будућности. Караматић је навео и да је ревитализација Хрватске Републике Херцег-Босне једна од опција за којом би Хрвати могли посегнути уколико пропадну преговори око измјена Изборног закона БиХ. Предсједник ХНП-а Иван Вукадин је, како каже, оптимистичан о питању преговора у вези Изборног закона.

"Ако желимо да ова држава иде путем евроатлантских интеграција, онда је ова реформа неопходна. Међутим, то не зависи само од става Хрвата", рекао је он. Предсједник ХДУ Миро Грабовац Титан изјавио је да Хрвати, уколико не буде усвојен приједлог измјена Изборног закона, не треба ићи на изборе. "Сматрам да за изборе неће бити услова и да Хрвати не треба да изађу на те изборе. Уколико хрватски народ не изађе на изборе, а то ће одлучити ванредни Сабор ХНС-а, БиХ као цјеловита земља не може постојати без Хрвата", навео је Титан. Драган Човић, лидер ХДЗ-а БиХ није давао изјаве за медије. Завршна рунда преговора о новом Изборном закону, уз америчко-европско посредовање, биће одржана 28, 29. и 30 Јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана