Цвијановић: Реафирмисати професију просвјетних радника

Срна
Цвијановић: Реафирмисати професију просвјетних радника

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је вечерас на свечаности уручења светосавских награда у Бањалуци значај просвјетних радника у животу сваког појединца и њихове улоге трећег родитеља, као и потребу да се ова професија реафирмише.

Цвијановићева, која је некадашњи просвјетни радник, нагласила је да је значајно уручење награда, али и то да се побољша статус људима из ове професије, да им се створе бољи услови за рад, да се сачува њихова улога у друштву.

Она је рекла да ће убудуће просвјетни радници заједно са ресорним републичким министарством радити на реформи образовног система.

"Наша дјеца када оду у свијет, тамо постижу добре резултате потковани са пуно више знања у односу на другу", напоменула је Цвијановићева.

Она је додала да глобализација налаже да дјецу у Српској треба да припремати за будуће изазове, професије, знања која ће бити функционална и оперативна и омогућити им да лакше дођу до посла који ће бити добро плаћен.

Цвијановићева је истакла просвјетни радник јесте трећи родитељ, додајући да се до краја живота памти учитељ, наставник и разредни старјешина.

"То само по се би већ довољно говори колико је просвјетни радник саставни дио или цијелог живота по фазама одрастања и свега што наша зрелост носи", рекла је предсједник Српске.

Цвијановићева је честитала награђенима просвјетним радницима, те изразила наду да ће додјела светосавских награда постати традиција.

"Надам се да ћемо као друштво показати способност да препознамо успјех просвјетара, а сутра љекара, спортисте, глумаца, да се вратимо оним вриједностима које су изгубиле на значају зато што смо се налазили у вртлогу промјена и трансформација", навела је Цвијановићева.

Цвијановићева је пожељела свим просвјетарима успјешан рад у школама, да школе у Српској да буду модерније.

"Желим свима нама већи успјех у нашем друштву, а то је Република Српска", истакла је Цвијановићева.

На свечаности у Дјечијем позоришту Српске вечерас су уручене светосавске награде за 24 просвјетна радника.

Министарство просвјете и културе Републике Српске ове године први пут додјељује светосавске награде наставницима за постигнуте изузетне резултате у области васпитања и образовања ученика и допринос квалитетнијем васпитању и образовању у Републици Српској у школској 2018/2019. години.

Покровитељ свечане додјеле светосавских награда је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана